"Nem tudom, hogy háláljam meg"

A chilei bányászok egyharmadát már kimentették

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár több mint egyharmadát már sikeresen felszínre hozták.

2010.10.13 16:19MTI

A tizenharmadik kimentett bányász csaknem 11 órával az akció kezdete után lépett ki a mentőkabinból. A több mint két hónapos föld alatti fogság után szabaduló bányászokat ujjongva fogadják a rokonok és a barátok.

A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.

A munkálatokat nagy nemzetközi figyelem kíséri, és az is lehet, hogy az események közelebb hozzák a feszült kapcsolatokkal rendelkező Chilét és Bolíviát. Evo Morales bolíviai elnök szerdán jelen volt az országából származó Carlos Mamani felszínre hozatalakor.

Az államfő még a copiapói repülőtéren azt mondta a chilei köztelevíziónak: "nem tudja, hogyan hálálja meg Chile erőfeszítéseit". Morales szerint "az ilyen alkalmak egyesítik és megerősítik az embereket", valamint "bizalmat alakítanak ki elnök és elnök között".  A bányánál tartózkodik Sebastián Pinera chilei államfő is.

Carlos MAMANI SOLIZ bolíviai bányász letérdel, hogy köszönetet mondjon az anyaföldnek, miután a felszínre érkezett a tárnából (fotó: MTI)


A 23 éves Mamanit még a reggeli órákban, negyedikként hozták fel a mélyből. A férfi házas, és egy egyéves kislány édesapja.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke "megkönnyebbülésének" és "csodálatának" adott hangot szerdán. A politikus szerint "a bányászok összetartása és ereje, a mentési munkálatok megbízhatósága és hatékonysága, valamint az abban résztvevők közös felelősségvállalása reményt és bizalmat adott a világnak".

XVI. Benedek katolikus egyházfő reménykedik a bányászok sikeres szabadulásában: a pápa szerint a föld alatt rekedtek bízhatnak Krisztus isteni jóságában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.