Chilei elnök - bolíviai zászlóval

Diplomáciai feszültséget is oldhat a bányászok kimentése

Ritkán látni chilei elnököt bolíviai zászlóval a kezében, tekintettel arra a feszültségre, amely az 1879-1884-es salétromháború óta fennmaradt a két ország között. A "fehér aranyért" folyó küzdelem során Bolívia elvesztette tengeri kijáratát, és ezt azóta sem tudja megbocsátani szomszédjának.

2010.10.13 14:46MTI

A szerdai nap - a 33 bányász kimentésével - azonban történelmi pillanat lehet az ősellenségnek számító chileiek és bolíviaiak életében, hiszen az egyetlen nem chilei vájár, a bolíviai Carlos Mamani közép-európai idő szerint 8 óra 8 perckor a mentőkapszulában épségben a felszínre ért, ahol piros-sárga-zöld trikolórral integetve fogadták, köztük a felesége, Verónica Quispe és a mellette álló Sebastián Pinera chilei elnök. Pinera elnök meg is ölelte a bolíviait.

Mamani három évvel ezelőtt érkezett Chilébe, mert odahaza nem tudott megélni. Azt mondja, most már sokkal inkább chileinek érzi magát, és még ha Evo Morales bolíviai elnök házat és munkát is ajánl neki szülőföldjén, feleségével közel sem biztosak benne, hogy haza akarnak térni.

Főleg most, hogy csodával határos módon kiszabadult a föld mélyéből.

Quispe háláját fejezte ki Chilének, amiért nem hagyta, hogy odavesszen férje és a többi vájár.

Morales maga is Chilébe utazott és felkereste Mamanit abban a kórházban, ahol őt és a többi kimentett bányászt orvosi vizsgáltnak vetik alá.

A Los Tiempos című bolíviai napilap szerdai számában a chilei mérnöki szaktudást méltatta, és megjegyezte: Mamani megmentése talán a két ország új egységének szimbóluma lesz.

A chileiek, akiknek országa gazdaságilag jóval erősebb Bolíviánál, többnyire megvetően beszélnek a szomszédokról. A tengeri kijárattal kapcsolatos téma gyakran korbácsolja fel az indulatokat közös sporteseményeken is. 2000-ben egy La Pazban tartott világbajnoki selejtezőn a chilei szurkolótábor a "Vamos a la playa!" (Menjünk a (tengerparti) strandra!) című dal éneklésével borzolta fel a bolíviai közönség kedélyét, és a rendőrségnek végül gumibotokkal kellett rendet tenni.

Evo Morales júniusban hangsúlyozta: a 48 éve megszakított diplomáciai kapcsolatokat csak akkor lehetne ismét helyreállítani, ha a csendes-óceáni kijárat kérdését tisztázzák.

Ebben a törekvésben egyik legfőbb szövetségese egyébként Hugo Chávez venezuelai elnök, aki egyszer kijelentette: az az álma, hogy egy napon bolíviai strandra léphessen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.