Hamarosan visszatérhetnek

Gyűlik a tömeg a beomlott chilei bánya körül

Mintegy négyezer embert - többségében újságírókat - várnak kedd estére a beomlott észak-chilei bánya körül, ahol a 33 szerencsétlenül járt bányász kimentése a legújabb hírek alapján magyar idő szerint szerdán hajnali egy órakor kezdődik majd.

2010.10.12 17:38MTI

Sebastian Pinera chilei elnök a helyszínen osztozik majd a vájárok családjainak örömében, sőt San Joséba látogat Evo Morales bolíviai államfő is, hiszen a chileiekkel együtt egy bolíviai bányász is csapdába esett a föld alatt 68 nappal ezelőtt.

"A szabadulás közelebb van, mint bármikor" - mondta Pinera hétfőn Quitóban, Ecuador fővárosában. A rendőrség magyar idő szerint este 11-től mindenfajta forgalmat kitilt San José környékéről, és az utakat csak a mentők használhatják.

Ünepelnek a bányászok (fotó: MTI)


Mario Rozas helyi rendőrparancsnok szerint már hétfő este 2 ezer ember a helyszínen tartózkodott, és keddre 3500-4000 érdeklődőt várnak.

Többségük a média képviseletében érkezik, és 800-an vannak a bányászok közeli hozzátartozói, valamint barátai. A többiek mérnökök és a mentőalakulatok tagjai.

A helyszín biztosításán 350 rendőr dolgozik: az Atacama-sivatagban található arany- és rézbányától 2, 4 és 6 kilométer távolságban biztonsági pontokat állítottak fel, hogy feltartóztassák a kíváncsiskodókat.

Hétfői hivatalos adatok szerint mintegy 1700 médium szeretné megörökíteni a nagy nemzetközi nyilvánosságot kapott vájárok kiszabadulását, számuk azonban a későn érkezőkkel tovább nőhet.

"A Holdra szállás óta nem tapasztaltam ekkora érdeklődést a média részéről" - lelkendezett Mario Kreutzberger, a chilei televízió munkatársa.

A két hónappal ezelőtt létrejött, akkor még hevenyészett "reménytábor", amely a kutatások eredményeire váró hozzátartozók sátraiból állt, az utóbbi időben valódi lakókocsi-erdővé nőtte ki magát, hordozható WC-k erdejével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.