Bűne: házasságtörés, gyilkosságban való részvétel

Menteni próbálja a halálra ítélt iráni nőt a Vatikán

A Vatikán a diplomácia eszközeivel igyekszik egy halálra ítélt iráni nő érdekében közbenjárni a teheráni hatóságoknál - jelentette ki vasárnap Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője.

2010.09.05 16:55MTI - Fotó: mypetjawa.mu.nu

A pápai állam most először nyilatkozott nyilvánosan Szakine Mohammadi Astiani ügyében. A jelenleg 43 éves asszonyt házasságtörés és férje meggyilkolásában való bűnrészesség miatt ítélték halálra 2006-ban.

Az ítéletet megkövezéssel hajtanák végre. Az eset világszerte felháborodást váltott ki. Lombardi a pápa Castel Gandolfo-i nyári rezidenciáján újságíróknak nyilatkozva leszögezte: a katolikus egyház általában véve ellenzi a halálbüntetést.

A megkövezés pedig különösen kegyetlen kivégzésnek tartja - fűzte hozzá a szóvivő. A szentszéki szóvivő ugyanakkor leszögezte: a Vatikán nem kíván a nyilvánosság előtt szó emelni Szakine Mohammadi Astiani ügyében.

Célra vezetőbbnek tartja, ha szorosan figyelemmel követve az események alakulását, a háttérbe húzódva saját diplomáciai csatornáin keresztül igyekszik megmenteni az asszony életét. Ez az eljárás múltban már nem egyszer eredményesnek bizonyult - utalt rá Lombardi.

A halálra ítélt fia, Szazzsád Mohammadi Astiani az olasz médiának nyilatkozva úgy vélte: csakis széleskörű nemzetközi összefogás segíthet anyján. Ezért kérte az olasz kormányt és XVI. Benedek pápát, hogy tegyenek meg mindent a kivégzés végrehajtásának a megakadályozásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.