Tiltják, mégis alkalmazzák a brutális büntetést

Iránban megköveztek három férfit

Halálra köveztek két férfit december végén Irán északi részén, egy harmadiknak viszont sikerült a kövezés alatt kimásznia a gödörből, és ezzel megmenekült a haláltól - jelentette vasárnap az Etemad Melli című iráni újság jogvédőkre hivatkozva.

2009.01.11 18:29MTI

"Három embert köveztek meg házasságtörés miatt Meshed (város) Behest Reza temetőjében" december 21. és 26. között - idézett az újság egy közleményt, amelyet "ügyvédek és a nők jogainak védelmezői" jegyeztek.

"Egyiküknek, egy Mahmúd nevű afgán állampolgárnak, bár súlyosan megsérült, sikerült kimásznia a kövezéshez (kiásott) gödörből, de a másik kettő meghalt" - írta az újság, amely az egyik kivégzett férfit Houshang Kh. néven azonosította.

A hatóságok nem kommentálták az Etemad Melli értesülését, amely azért is figyelemre méltó, mert az iráni legfelsőbb bíróság vezetője, Mahmúd Hásemi Sahrúdi ajatolláh 2002-ben kelt rendeletében felfüggesztette a megkövezés kiszabását az ítélkezési gyakorlatban. A jogvédők közleményükben "aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Sahrúdi ajatolláh rendeletével szemben alkalmazták" ezt a fajta büntetést.

Az Iránban érvényben lévő iszlám törvénykezés szerint a házasságtörés megkövezéssel büntethető. Az elítéltet beállítják egy gödörbe és betemetik - ha férfi derékig, ha nő nyakig. A szabadon maradt testrészeket addig dobálják kövekkel, amíg az elítélt meg nem hal. A törvény azt is szabályozza, hogy mekkorák legyenek a kövek. Elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy sérüléseket okozzanak, de nem lehetnek akkorák, hogy egy vagy két csapás végezzen az elítélttel.

A jogszabály ad egy utolsó esélyt is az elítéltnek: ha a kövezés alatt képes kikecmeregni a gödörből, akkor mentesül a büntetés alól. Meshed térségének legnagyobb példányszámban megjelenő napilapja, a Horászán január elsején már beszámolt egy bizonyos Houshang Kh. kivégzéséről, de azt írta, hogy felakasztották.

Megjegyezte azt is, hogy a férfi az Iránban el nem ismert bahái hit követője volt. Sahrúdi rendeletét korábban sem mindig tartották tiszteletben, így volt ez 2007 júliusában is, amikor megköveztek egy Dzsafar Kiani nevű férfit, aki elismerte, hogy házasságtörő.

Jelenleg nyolc nő és két férfi ügyében van érvényes megkövezési ítélet az Etemad Melliben idézett közlemény szerint, amely hozzátette, hogy négy nő esetében, akit szintén ezzel a büntetéssel sújtottak, börtönre és megkorbácsolásra enyhítették az ítéletet.

Iráni ügyvédek egy csoportja, köztük Sádi Szadr, a nők jogainak külföldön is ismert védője, évek óta harcol azért, hogy töröljék a megkövezést az iráni büntető törvénykönyvből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.