Sosem látott felvételek a 65. évfordulón

Megrázó: a halál pillanatai Hirosimában

Dermedt halál, kísérteties csönd - talán ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban kifejezni, milyen érzést keltenek a most napvilágra került fotók az atomtámadás után.

A soha nem látott képek: Hirosima és Nagaszaki képgaléria

2010.08.11 14:29sagi - ma.hu

Hirosima és Nagaszaki talán a II. világháború legdurvább háborús helyszíne volt - és nem a véres harcok vagy elhúzódó front miatt. Erre a két városra szó szerint a derült égből csapott le a halál, az ott élőknek pedig esélyük sem volt az életben maradásra.

1945. augusztus 6-án Hirosimára, 3 nappal később pedig Nagaszakira dobtak atombombát, a két városban összesen 120 ezer ember halt meg azonnal, nagy részük szó szerint elpárolgott, és tízezrek haltak meg napokkal vagy hetekkel később sugárfertőzés miatt.

Azt megbecsülni sem lehet, hogy a hosszú távú, genetikai hatások hány embert érintettek és érintenek azóta is. Ennyi halottal a legvéresebb helyszínt is láthatnánk az alábbi képeken - de a megdermedt idő ehelyett a néma döbbenetet fejezi ki.

A kísérteties táj, az eltörölt épületek, az élettelen pusztaság mindennél jobban jelképezi azt a pusztítást, amit a történelem során először bevetett új fegyver végzett.

Fotó: Life

Szinte elképzelni is nehéz, hogy amit itt látunk, az mindössze pár másodperc eredménye. A képeket ezelőtt sosem tették közzé, az atomtámadás 65. évfordulóján a Life magazin most mégis bemutatta, amelyek a megtámadott két városról szólnak, a támadás utáni hetekben.

A korabeli beszámolók szerint a repülősök, akik látták távolról az atomrobbanást, lenyűgözőnek találták a jelenséget, és szinte elállt a lélegzetük a kettős gombát rajzoló felhő láttán.

Az egyik képen egy fénykép látható, egy családi fotó. Az amerikai sajtóban épp azért nem jelenhetett meg korábban, mert ettől a képtől vált emberré az addig arctalan massza, ahogyan az áldozatokra, a japánokra gondoltak.

Ez a kép közel hozta volna az amerikai néphez a halottakat, ettől már nem lehetett volna rájuk ellenségként gondolni. Pedig ők akkor már nemhogy ellenség nem voltak, de szó szerint a semmibe vesztek.

Az atombomba 6,5 kilométeres sugarában gyakorlatilag minden élőlény azonnal elpusztult, kietlen pusztasággá változott az egykor nyüzsgő nagyváros.

Bernard Hoffman, a Life fotósa a szintén most bemutatott dokumentumokból láthatóan számolt be arról, amilyennek a helyszínen látta a nyomokat.

Mint írja, ettől a perctől kezdve egészen másképp tekintett a háborúra, sokkolta őt a látvány, mint ahogy a többi szemtanút is. Nem azért - folytatja a beszámolót -, mert sajnálta a japánokat, hanem a pusztítás ilyen formája miatt.

"A hagyományos bomba kiszakítja az épületek egy részét, de valami keret mégis marad. Az atombomba semmit nem hagyott. Korábban lefényképeztem a környéken pár szállodát is - most egynek sem találtam a nyomát."

Irtózatos és értelmetlen, és csak remélni lehet, hogy az emberiség tanult a szörnyűségből, és soha többet nem vetnek be ilyen - ahogy akkoriban virágnyelven emlegették - "trükköt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.