Rengeteg halott

Washington először képviseltette magát a hirosimai megemlékezésen

Először képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadásra emlékező ünnepségen az esemény 65. évfordulója alkalmából a japán városban pénteken tartott rendezvényen

2010.08.06 08:16MTI

Akiba Tadatosi, Hirosima polgármestere helyi idő szerint 8 óra 15 perckor több tízezer idős túlélő, gyermek és magas rangú tisztségviselő előtt kongatta meg a békeharangot - abban a pillanatban, amikor 65 évvel ezelőtt az Enola Gay B-29-es bombázóról ledobták az atombombát a városra.

A második világháború utolsó napjaiban bekövetkezett atomcsapásban becslések szerint 140 ezren vesztették életüket közvetlenül a bombázástól, és további több százezren haltak meg a sugárzástól a következő évtizedekben. Az Egyesült Államok először küldte el képviselőjét a megemlékezésre, tükrözve Barack Obama amerikai elnöknek a nukleáris fegyverek leszerelését célzó szándékát. Obama, akit tavaly részben az atomfegyvermentes világról alkotott elképzelése miatt Nobel-békedíjjal tüntettek ki, idén áprilisban megállapodást írt alá Oroszországgal a hadászati nukleáris töltetek számának közel 30 százalékos csökkentéséről. Franciaország és Nagy-Britannia - az Egyesült Államok második világháborús szövetségesei - szintén első ízben küldték el diplomatáikat a hirosimai megemlékezésre, támogatva ezzel a nukleáris leszerelés gondolatát.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár - akinek személyében a világszervezet első számú vezetője szintén először vett részt az ünnepségen - felszólalásában arról beszélt, hogy új vezetők állnak a legnagyobb hatalmú országok élén, s ezt a lendületet fenn kell tartani.

Japán a világ egyetlen országa, amely atomtámadást szenvedett el, az Egyesült Államok pedig az egyetlen, amely harcban atomfegyvert vetett be. Hirosima bombázása után három nappal az amerikaiak plutóniumbombát dobtak egy másik japán városra, Nagaszakira.

Itt több mint 70 ezren haltak meg. Japán néhány nappal később kapitulált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.