"Célzott gyilkosságok és a kínzások"

Az ENSZ keményen bírálta Izraelt

Az ENSZ többek közt azt követeli Izraeltől, hogy vessen véget a palesztinok diszkriminációjának, hagyjon fel a célzott gyilkosságokkal és a kínzásoknak.

2010.07.30 18:36MTI

A polgári és politikai jogokról szóló nemzetközi egyezmény betartását ellenőrző bizottság azt is követeli, hogy Izrael szüntesse be a palesztinok diszkriminációját, s a kegyetlen, embertelen bánásmód vagy a túlzott erőszak használatának gyanúja esetén biztosítsa a gyors, teljes és elfogulatlan kivizsgálást.

A szakértők nyugtalanságuknak adtak hangot amiatt, hogy Izrael 2003 óta 184 személyt végzett ki bírói ítélet nélkül a Gázai övezetben, és ennek során 155 másik személy is meghalt.

A bizottság elutasította azt az izraeli érvelést, hogy az emberi jogi konvenciót nem kell betartani a megszállt területeken vagy fegyveres konfliktus esetén.

E jogokat teljes mértékben tiszteletben kell tartani - hangsúlyozták.

Bírálták az adminisztratív letartóztatás eszközének elterjedt használatát, különösen gyerekek esetében. Követelték a Gázai övezet blokádjának feloldását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.