Sem a templomot, sem az iskolát

Semjén Zsolt: az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog

Az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog, ezért legyen világos mindenki számára, hogy nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kárpátaljai Tiszaújlakon (Vilok) tartott Turul-ünnepségen.

2010.07.18 19:19MTI

A Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyszínén, a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelőhely mellett található turulmadaras emlékműnél elmondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt a többi között hangsúlyozta:

"Ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elengedhetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése".

A politikus ennek kapcsán megköszönte a kárpátaljai magyarságnak, hogy "akkor is hűséges volt a magyar nemzethez, amikor Magyarország vezetése nem volt méltó erre a bizalomra".

A nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Magyarországnak éppolyan nagy szüksége van a kárpátaljai magyarokra, mint nekik az anyaország figyelmére és támogatására. A magyar kormány terveiről szólva Semjén kifejtette: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához, főként a legszegényebb, leghátrányosabb területeken.

"Nem engedhetjük meg, hogy öncélú elitek vagy oligarchák telepedjenek rá a közpénzekre" - hangoztatta.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról szólva a politikus hangsúlyozta: "mégis csak botrány, hogy a Kárpát-medencében élő románoknak van román állampolgárságuk, az itt élő szlovákoknak van szlovák állampolgárságuk, a szerbeknek, horvátoknak van szerb és horvát állampolgárságuk, függetlenül attól, hogy hol élnek, s csak az őshonos, az itt valamikor az államot megalapító magyaroknak nem lehetett állampolgárságuk".

"Nem véletlen, hogy első kötelezettségünk az, amit meg is cselekedtünk, hogy minden magyar számára, bárhol éljen a világban, lehetővé tesszük a magyar állampolgárság megszerzését" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az új magyar kormány – a nemzet megmaradását szem előtt tartva – nem csak Magyarországban, hanem összmagyarságban gondolkodik.

Az ünnepséget követő sajtókonferencián Semjén Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem látja problematikusnak az ukrán törvények által el nem ismert kettős állampolgárság kérdését a kárpátaljai magyarok estében, mert – mint nyomatékosította – "a Kárpátalján élő románoknak és szlovákoknak van román és szlovák állampolgárságuk, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok tömegeinek is van orosz állampolgárságuk, így nem gondolom, hogy a magyar állampolgárság bármilyen tekintetben veszélyt jelentene Ukrajna számára".

"Mi csupán azt kérjük, hogy ami a környező országokban természetes, és ami egyébként Ukrajnában gyakorlat, az az itt élő magyarság esetében is megvalósuljon" – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol a Mikola Azarov vezette ukrán kormányzattal és az államfőt is adó Régiók Pártjával (PR), amely támogatja az orosz és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.