Vége a "szocialista-fasisztoid koalíció"-nak

Semjén: Magyarország kész a párbeszédre az új szlovák kormánnyal

Magyarország kész és nyitott az új szlovák kormánnyal a párbeszédre - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

2010.07.01 12:20MTI

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: személy szerint biztos benne, hogy a kettős állampolgárság elfogadása után hozott, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő, a szlovák állampolgárság megfosztásával fenyegető szabályozást visszavonják majd. 

Szerinte a szlovák Alkotmánybíróság is megsemmisítené, s európai bíróságok előtt sem állná meg a helyét a jogszabály. Hozzátette: abban előrelépés látszik, hogy a nyelvtörvény ügyében legalább nem fognak bírságolni a hírek szerint. 

Ugyanakkor ennél többet kellene elérni, önmagában a nyelvtörvény elfogadhatatlan - értékeli. 

Semjén Zsolt ismét hangsúlyozta: üdvözlik a szlovákiai választások eredményét. Nagyon fontosnak tartom, hogy Szlovákiában jobbközép kormány alakulhatott, ami leváltotta a korábbi "szocialista-fasisztoid koalíciót" - fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes. 

Hozzátette: ez megnyitja a lehetőséget az érdemi párbeszédre Szlovákiával. Semjén Zsolt egyben reményének adott hangot, hogy az új szlovák kormánnyal előrelépést lehet elérni. 

Ezzel a jobbközép kormánnyal sokkal inkább érdemi párbeszédet lehet majd folytatni, mint bukott elődjével - fogalmazott. Az új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotja. 

Az új szlovák kormányról tárgyaló négy jobbközép párt nagy valószínűséggel július 6-án írja alá a koalíciós szerződést. Iveta Radicová kijelölt kormányfő kedden este úgy nyilatkozott, hogy július 8-ig, a szlovák parlament alakuló üléséig felállhat az új szlovák kormány. 

A kormány személyi összetételéről a négy párt már megállapodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.