Magyarország nem üzenget Szlovákiának

Semjén: Nem mondhatunk le természetes jogainkról

A kettős állampolgárság körüli kritikák nagyon elhalkultak, főleg a 2004. decemberében tapasztaltakhoz képest - nyilatkozta a Duna Televíziónak adott interjúban Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, kijelölt miniszterelnök-helyettes.

2010.05.24 10:47ma.hu/duna tv

Ismét megerősítette: nem lesz "kétféle" és "két kategóriájú" magyar állampolgárság a magyar jogszabály módosítása után.

A kettős állampolgárságot ért kritikák több szempont miatt is tarthatatlanok voltak. Egész egyszerűen nem igaz, hogy a határon túli magyarok a magyarországi nyugdíj- és egészségügyi ellátás miatt szeretnének kettős állampolgárok lenni - jelentette ki a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este Semjén Zsolt, aki előző nap a csíksomlyói zarándoklaton adott interjút a csatornának. "Mindenkinek ott van egészségügyi- és nyugdíjellátása, ahová a járulékait fizette. Ami pedig jár, az azon az alapon jár, hogy valaki uniós állampolgár" - fejtette ki a részleteket a politikus.

Hozzátette: ezzel a kérdéssel méltatlan is foglalkozni, ez a "szocialisták mániája volt". Most pedig nem a társadalombiztosítási törvény, hanem az állampolgársági jogszabály vitája zajlik a magyar parlamentben. A határon túli magyarok magyarországi szavazati jogára vonatkozó kérdés kapcsán Semjén Zsolt megerősítette korábbi kijelentéseit; azaz, hogy nincs két állampolgárság, nincs elsőrangú és másodrangú állampolgár.

"Egy magyar nemzet van, egy állampolgársággal"
- szögezte le. A magyar állampolgársági törvény módosításáról úgy nyilatkozott: az sem plusz jogot nem ad, sem el nem vesz jogot. A határon túli magyaroknak pontosan olyan jogaik lesznek, mint a külföldön élő magyar állampolgároknak. Akinek közülük lakóhelye lesz Magyarországon, szavazhat is.

"Minden más kérdés a választójogi törvényben lesz rendezve" - tette hozzá a politikus. Az mégiscsak nonszensz, hogy azok a magyarok, akik valamikor emigráltak, minden további nélkül megkaphatják a magyar útlevelet. Azok a magyarok, akik soha életükben a szülőföldjüket nem hagyták el, azok nem lehettek magyar állampolgárok - érvelt a jogszabályváltozás mellett a leendő miniszterelnök-helyettes.

Megjegyezte: a románok havi tízezer útlevelet szándékoznak kiadni elsősorban a Moldáviában, illetve a világon bárhol élő románoknak. "Ez nagyon helyes a románok részéről. Hasonló törvényt csinálunk mi is. Ha Románia megteheti, hogy a moldáviai románoknak román útlevelet ad, akkor mi is megtehetjük, hogy az erdélyi magyaroknak magyar útlevelet adunk" - szögezte le Semjén Zsolt. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a román államfő pozitívan állt a magyar elképzelésekhez, illetve, hogy a világban a kettős állampolgárság elfogadott intézmény.

Érhet-e el eredményt Szlovákia, ha nemzetközi szervezetekhez fordul a magyar állampolgársági törvény módosítása miatt? - hangzott a Heti Hírmondó kérdése.

Semjén Zsolt úgy reagált: a magyar állampolgársági törvény módosítása minden szempontból megfelel majd az Európai Unió előírásainak. Többek között nem diszkriminatív, mert nem etnikai alapon adja az állampolgárságot. Példát is hozott: ha egy brassói szász beszél valamilyen szinten magyarul, ősei a valamikori Magyarországról származtak, és ő most magyar állampolgár szeretne lenni, kérheti a magyar állampolgárságot. Semjén Zsolt kijelentette: ami Szlovákiában történik (az éles politikusi kritikák a magyar állampolgársági tervekkel kapcsolatban - a szerk), az nem bír jogi relevanciával, az egy belpolitikai kampány.

Éppen ezért Magyarországnak ebbe nem szabad beszállnia, üzengetnie. Hozzátette: ha Szlovákiában feláll az ottani választások nyomán a társadalmi legitimitással bíró kormány, és Magyarországon is lesz új kormány, "akkor beszélgethetünk". A politikus megjegyezte: Magyarország mindenkivel szót ért, akivel szót lehet érteni a témában: Szerbiát, Romániát, Horvátországot, Szlovéniát hozta példaként.

"De ha valaki nem akar velünk szót érteni, akkor a természetes jogainkról emiatt nem mondhatunk le" - nyilatkozta Semjén Zsolt a Duna Televízióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.