Szabad ember a liliomtipró

Polanski-ügy: Svájc nem adja ki a filmrendezőt

A svájci kormány elutasította az Egyesült Államok kérelmét Roman Polanski kiadatására, és bejelentették, hogy megszüntetik a rendező házi őrizetét.

2010.07.12 18:40MTI

A francia-lengyel állampolgárságú filmest szeptemberben tartóztatták le Svájcban nemzetközi elfogatóparancs alapján, amelyet az amerikai hatóságok adtak ki ellene egy 1977-ben elkövetett liliomtiprás miatt. A rendező december óta házi őrizetben várta ügyének rendeződését.

A svájci illetékesek elsősorban az amerikai hatóságokat hibáztatták, amiért nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni a Polanski ellen 1977-78-ban folytatott bírósági eljárásról. A svájci igazságügyi minisztérium hétfői berni sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy nemzeti érdekek figyelembe vételével hozták meg a döntést az ügyben.

"Roman Polanski 76 esztendős francia-lengyel filmrendezőt Svájc nem adja ki az Egyesült Államoknak.

A szabadságát korlátozó intézkedéseket visszavontuk"
- jelentette be Evaline Widmer-Schlimpf igazságügyi miniszter.

"Polanski úr immár szabadon mozoghat. 12.30 óta szabad ember" - mondta a miniszter. Widmer-Schlimpf hangsúlyozta, a svájci hatóságok "nem arról döntöttek, hogy a rendező bűnös-e vagy sem".

A Polanskihoz közel álló francia író és filozófus, Bernard-Henri Lévy elmondta, a filmrendező úgy érzi, igazságot szolgáltattak neki. Polanski gyorsan ki is használta újonnan jött szabadságát, és elhagyta gstaadi otthonát. Az amerikai igazságügyi minisztérium nem fűzött megjegyzést a kiadatási kérelem megtagadásához és Polanski szabadon bocsátásához. A lengyel külügyminisztérium "nagy megelégedéssel" üdvözölte, hogy a rendező bonyolult jogi helyzetét és életkörülményeit figyelembe vevő ítélet született. A lengyel diplomácia vezetője, Radoslaw Sikorski megköszönte az "okos döntést" svájci kollégájának, Micheline Calmy-Rey-nek. Frédéric Mitterrand francia kulturális és távközlési miniszter szerint Polanski visszanyert szabadsága örömhír a művésztársadalom számára. Mitterand hangsúlyozta, hogy a filmes életműve végre újra az őt megillető helyre kerül.

A Rosemary gyermeke és A zongorista című film Oscar-díjas rendezőjét azzal a váddal tartóztatták le 1977-ben az Egyesült Államokban, hogy leitatott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanski annak idején vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. Az ezt követő események képezték a hónapok óta húzódó kiadatási vita tárgyát. A rendező ügyvédei azt állították, a bíró annak idején beleegyezett, hogy 90 napos elmeszakértői megfigyelés után szabaduljon. Ám Polanskit az ítélethozatal előtt úgy tájékoztatták, hogy a bíró megváltoztatta véleményét, és azért szökött Franciaországba, mert félt a sokéves börtönbüntetéstől.

Szökése óta az Egyesült Államokban elfogatóparancs volt érvényben a filmrendező ellen. A rendezőt svájci alpesi nyaralójában, Gstaadban tartották házi őrizetben december óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.