Aggódnak a 76. éves rendezőért

Godardék kiállnak Polanski mellett

Egy tucat filmrendező adott ki petíciót kollégájuk, Roman Polanski védelmében a Cannes-i Filmfesztivál megnyitása előtt.

2010.05.12 15:03MTI

"Egyszerűen lehetetlen, hogy valakit egy és ugyanazon bűntényért kétszer ítéljenek el" - írják szolidaritásuk kifejezésére olyan ismert rendezők, mint Patricio Guzman chilei dokumentumfilmes, Cristi Puiu román vagy Jean-Luc Godard francia filmkészítő.

Az i-Tele francia televíziós csatornán Frédéric Mitterrand, Franciaország kulturális minisztere szerdán kijelentette: azért nem írta alá a petíciót, mert miniszterként visszafogottnak kell lennie ilyen ügyekben. Ugyanakkor hangot adott a Polanski egészsége miatti aggodalmának is. A 76 éves rendezőt tavaly szeptemberben vették őrizetbe Zürichben amerikai elfogatóparancs alapján.

Az ottani hatóságok szerint Polanski három évtizeddel korábban megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni.

Polanski 1977-ben Hollywoodban elkábított és megerőszakolt egy 13 éves lányt, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte. Ügyvédei azt állítják, hogy 1978-ban már letöltötte a teljes büntetését, amikor 42 napon át pszichiátriai megfigyelés alatt tartották egy kaliforniai börtönben. Az illetékes Los Angeles-i bíróságok ezt vitatják, Polanski ügyvédei pedig fellebbeznek.

A világhírű filmrendező december 4-ig kiadatási őrizetben volt, majd tetemes óvadék ellenében és szigorú feltételek mellett házi őrizetbe került. Jelenleg egy svájci luxusüdülőhelyen, Gstaadban, alpesi házában várja sorsának jobbra fordulását. Mozgását állandóan viselt elektronikus karperecén keresztül ellenőrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.