Négyzetméterenként 20 kártevő

Sáskahadak támadják a kínai földeket

Pusztító, nagy kiterjedésű sáskajárásra panaszkodnak Kína több területén, a rovarok által ellepett legelőket és termőterületeket a helyi hatóságok permetezéssel igyekeznek megvédeni.

2010.07.06 19:19MTI

A sáskarajok tömegei csak az észak-kínai Belső-Mongóliában közel négymillió hektár legelőt leptek el, az összterület 4,5 százalékát. A szakemberek szerint a meleg és száraz időjárás indította el a sáskákat; a térségben június óta 3-5 fokkal magasabb a hőmérséklet az ebben az időszakban megszokottnál, miközben a terület nagyobb részén 50-90 százalékkal kevesebb csapadék esett. Belső-Mongóliában a kormányzat hatezer embert és öt repülőgépet vetett be a sáskák elleni harcba. Eddig 130 ezer hektárt rovarirtóztak le.

A helyi gazdálkodókat, állattenyésztőket bevonják az előkészítő munkákba, nehogy emberek, vagy háziállatok is a védekezés sérültjei, áldozatai legyenek. Hasonló helyzetről érkezett jelentés a dél-kínai Hajnan (Hainan), a kelet-kínai Santung (Shandong) tartományból és az északnyugati hszincsiangi (Xinjiang) térségből is. Hajnan szigetén közel 9 ezer hektár termőterület veszélyeztetett; jelenleg négyzetméterenként átlagosan 20 sáska garázdálkodik a földeken. Amennyiben a helyzet súlyosbodik, problémássá válhat a tartomány két fő terményének, a cukornádnak és a rizsnek az aratása is.

Hszincsiangban a pásztorok épített fészkekkel csalogatják a helyszínre a sáskák természetes ellenségeit, a madarakat. Santungban - a környezetre veszélyt nem jelentő - élősködő baktériumokat vetnek be a sáskahadak ellen, biológiai védelem gyanánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.