Nagyméretű sáskák élősködnek

Invázió! Közép-ázsiai sáskafaj lepte el egy kelet-ukrajnai város parkjait

Egzotikus sáskafaj jelent meg a kelet-ukrajnai Luhanszk város parkjaiban, ahová a rovarokat valószínűleg Közép-Ázsiából hurcolták be. A nagyméretű sáskák először egy harminchektáros napraforgómezőt támadtak meg a város határában, ahol négyzetméterenként 50-70 egyedüket regisztrálták.

2008.07.17 16:15MTI

A területet sikerült megtisztítani a kártevőktől, de egyes példányaik akkorra már eljutottak a nagyváros parkjaiba - írta csütörtökön a kijevi Fakti című napilap. Luhanszk megye növényvédelmi főfelügyelője, Vaszil Pantyelejev az újságnak elmondta, hogy a nem éppen a mezőgazdaságáról híres régióba az Ukrajnában nem honos sáskafajt valószínűleg Tádzsikisztánból vagy Üzbegisztánból vitték be az árujukkal ottani kereskedők, akik zömmel textíliát árulnak a helyi piacokon. 

A lap beszámolója szerint Luhanszkban egyesek még örülnek is annak, hogy a parkokban megjelentek a sáskák. A gyermekeikre vigyázó fiatal anyáknak ugyanis kimondottan tetszik, hogy nyugodtan beszélgethetnek egymással, amíg csemetéik a nagy szöcskéket kergetik. A helyi rovartani szakemberek megnyugtatták a lakosságot, hogy a sáskák sem emberre, sem állatra nem jelentenek veszélyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.