Nem eszik a ragadozót

Cápauszony-ellenes törvényt vezetnek be Hawaii-on

Csütörtöktől lép életbe Hawaii-on az első cápauszony-ellenes törvény.

2010.07.01 17:46MTI

A jogszabály értelmében ezentúl tilos lesz a cápauszony birtoklása, árusítása és terjesztése. Ez annyit jelent, hogy a helyi étlapokról el kell tüntetni minden cápauszonyból készült fogást, különös tekintettel az előkelő kínai éttermek menüsoraira.

A teljes tilalom kezdetéig azonban az éttermek egyéves türelmi időt kapnak, hogy felhasználhassák a már megvásárolt cápauszonyokat. Az új törvény támogatói között szerepel a Honoluluban született Kelly Hu színésznő is, aki a többi ázsiai-amerikait is arra ösztönzi, hogy merjenek felszólalni a cápák megcsonkítása és uszonyaik árusítása ellen.

A színésznő Clayton Hee szenátorral együtt népszerűsítette az új törvényt az állami parlamentben.

A kínai és a japán konyhában különleges csemegének számító cápauszony iránti növekvő kereslet számos cápafajt sodort a kihalás szélére.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly kiadott jelentése szerint a cápafajok harmada örökre eltűnhet. Olyan fajokat fenyeget a kihalás, mint a pörölycápa, a nagy fehércápa, vagy a kékcápa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.