Olasz barokk példakép

Látogatható a jezsuiták római rendháza

Rendkívüli látogatásra invitál Rómában a Loyolai Szent Ignác alapította jezsuita rend: május 16-ig látogatható az olasz barokk példaképének tartott Gesú-templom körülötti rendház.

2010.05.06 07:44MTI

Első alkalommal nyitotta meg kapuit a Jézus Társaság római központja. Az olasz főváros szívében, a barokk építészet példaképének tartott Gesú-templom körülötti épületegyüttesről van szó, melyből eddig egyedül a templom volt látogatható. A nagyközönség május 16-ig beléphet a Gesú melletti nemzetközi kollégiumba is, ahol a világ különböző részeibe szolgálatra küldött fiatal jezsuitákat képzik.

Ők vezetik az ingyenes látogatást is.

"Váratlan kapcsolatok. Utazás a Társaság szívébe"
- ezt a címet kapta a rendkívüli kulturális esemény.

Első alkalommal látogatható a Szűz Mária mennybemenetelét dicsőítő Santa Assunta-kápolna a XVI. századból és a szobák, ahonnan Szent Ignác elindította rendje missziós tevékenységét. A társaság alapítójának egykori otthona még őrzi az eredeti XVI. századi bútorokat. Kiállították kézzel írt feljegyzéseit is és unikumnak számít az a folyosó, melyen a Gesú-templom barokk mennyezetének festője, Andrea Pozzo teremtett perspektívát. Látható az a XVIII. századi, selyemre nyomtatott vádirat, mely Hollandiából került Rómába és a hittérítés közben elkövetett kegyetlenségekről számol be. A művészeti értékű dokumentumból összesen három maradt fenn az egész világon.

Váratlan kapcsolatteremtés ez számunkra is, hiszen mi, jezsuiták szoktunk a többiek közé menni. Ez az első alkalom, hogy az embereket behívjuk rendházunkba - mondta a jezsuiták római szóvivője, Flavio Bottaro atya.

Hozzátette, a kapcsolattartás az a szál, mely a jezsuitákat évszázadok óta Róma városához köti. A jezsuiták kincsei május 16-ig látogathatók, a római múzeumok május 15-iki éjszakáján késő este is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.