A szenátus is jóváhagyja?

Engedhetnek Argentinában a homoszexuális pároknak

Elfogadott szerdán az argentin alsóház egy törvénytervezetet, amely - ha a szenátus is jóváhagyja - lehetővé teheti a homoszexuális párok házasságkötését a dél-amerikai országban.

2010.05.05 19:25MTI

"A szerelem nem a heteroszexuálisok tulajdona" - hangsúlyozta az egyik képviselő, aki a tervezet mellett szavazott. "Ha a törvény előtt mindannyian egyenlők vagyunk, miért akarnánk másképp nevezni az azonos nemű párok szövetségét?" - tette hozzá.

A tervezett jogszabály legvitatottabb rendelkezése, hogy engedélyezné az azonos nemű párok számára gyerekek örökbefogadását is. Ha a törvényre a szenátus is áldását adja, Argentína lehet az első állam a többségében katolikus vallású latin-amerikai régióban, amely lehetővé teszi az azonos neműek házasodását.

Ma Mexikóváros az egyetlen hely Latin-Amerikában, ahol a homoszexuálisokat ugyanazok a jogok illetik meg a házasság és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális párokat.

A katolikus egyház térségbeli vezetői "perverznek" és "erkölcstelennek" minősítették az azonos neműek házasságát, ám az argentin közvéleményt nem osztja meg különösebben a kérdés.

Az ország kozmopolita fővárosa, Buenos Aires közismerten "melegbarát" nagyváros, ahol több, kifejezetten homoszexuális vendégkört kiszolgáló bár, étterem és hotel működik.

A világon eddig kevés országban engedélyezték az azonos neműek házasságát.

A homoszexuálisok csak Kanadában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Norvégiában, Svájcban, Dél-Afrikában és az Egyesült Államok néhány államában léphetnek törvényes frigyre. Portugáliában a köztársasági elnök jóváhagyására vár a vonatkozó törvény.

Latin-Amerikában csak a homoszexuális élettársi közösséget ismerik el Kolumbiában és Uruguayban, valamint az argentin fővárosban és a Texasszal határos Coahuila mexikói szövetségi államban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.