Téves kép alakult ki Almássy grófról

Homoszexuális volt az "angol beteg"?

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben Almásy László grófról kialakult szoknyabolond képet cáfolta a Der Spiegel magazin cikke, amelyben Németországban előkerült magánlevelezésére utalva állította, hogy a Szahara nagy felfedezője, aki a németeknek kémkedett Afrikában, homoszexuális volt.

2010.04.08 11:42MTI

A Hans Entholt fiatal német katonához írt szerelmesleveleket a magyar származású Almásy hátrahagyott dokumentumai között találták meg a kölni Heirich Barth Afrikai Tanulmányok Intézetének kutatói, akik azonban nem szándékoznak publikálni a levelezést.

A Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársuk szerint a levelekből kiderül, hogy a grófnak számos homoszexuális kapcsolata volt, mint mondta: "egy egyiptomi herceg is volt a szeretői között". A romantikus hősökhöz vonzódó Hollywood 1996-ban emelt a beduinok által "a homok atyjának" nevezett felfedezőnek nagyszabású emlékművet: Az angol beteg című film azonban az újonnan előkerült levelek fényében úgy tűnik, hamis képet tükröz a grófról.

Anthony Minghella produkciójában a súlyosan megégett Almásy (Ralph Fiennes alakításában), akinek szívét egy brit nő törte össze, morfiumtól hal meg. A cikk szerint azonban valójában trópusi vérhas okozta a halálát 1951-ben, és nem a nők érdekelték. A közelmúltban előkerült dokumentumok legvakmerőbb afrikai kémkalandjához is új adalékokkal szolgáltak. 1942-ben német kémeket csempészett be a britek által megszállt Egyiptomba. A küldetés során 4200 kilométert autózott átvágva a Szahara keleti részén, ami hihetetlen teljesítménynek számított. Almásy magyarul írt jelentése, amely afrikai háborús tapasztalatairól számol be, először jelenik meg németül - számolt be róla a spiegel.de honlapon publikált írás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.