Hatalmas kockázat

Mindegy, csak arany legyen: tovább kekeckedik a ciánozós RMGC

Elsősorban a helyi közösség álláspontját kell szem előtt tartania a román kormánynak, amikor a Verespatakon tervezett aranybányaprojekt sorsáról dönt - véli a Links Associates nevű kommunikációs cég, amely a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat megbízásából a verespataki terv érdekében dolgozik.

2010.04.27 15:39MTI

Corina Vintant, a kommunikációs cég alapítóját - aki korábban a román külügyminisztériumban is dolgozott szóvivőként - a Jurnalul National című román napilap idézi a csütörtöki számában.

A Links Associates vezetője Füzes Oszkárnak, Magyarország bukaresti nagykövetének a múlt héten Verespatakon tett látogatására, és az ott ismertetett magyar álláspontra reagált.

Vintan szerint Füzes nyilatkozatából kiderül, Magyarország egyáltalán nem bízik abban, hogy Románia képes felelősségteljesen kitermelni ásványkincseit. Vintan elismeri, hogy a tiszai ciánszennyezés miatt érthetőek a magyar fél aggályai, de szerinte nem helytálló, hogy Magyarország egyenlőségjelet tesz a tiszai ciánszennyezést okozó nagybányai egykori bányavállalat és a Verespatakon tervezett kitermelés közé, hiszen azóta eltelt tíz év, és az Európai Unióban szigorúan szabályozták a bányászati ágazatot.

Vintan szerint Románia képes arra, hogy az európai szabványok tiszteletben tartásával termelje ki ásványkincseit. Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet múlt csütörtökön az MTI-nek a Verespatakon tett látogatását követően jelezte: Magyarország továbbra is ellenzi a ciántechnológiát alkalmazó bányászatot, amelynek nagyobbak a veszélyei, mint a várt haszna.

Amennyiben a román kormány mégis a beruházás mellett dönt, Budapest komoly biztosítékokat vár majd, de reméli, hogy az aranykitermelési projekt mégsem fog megindulni
- mondta. Az ellenzők szerint a bánya okozta természeti és építészeti kár sokkal nagyobb lenne a feltételezett haszonnál, a támogatók viszont ezt tagadják, sőt inkább azt hangsúlyozzák, hogy valójában éppen a beruházás révén tudnának megvédeni olyan természeti és építészeti értékeket, amelyek amúgy elvesznének - mondta a diplomata.

Hozzáfűzte: a cég továbbra is mindent megtesz, hogy beindítsa a beruházást, most mindenki arra vár, hogy valamilyen végleges döntés szülessen a román kormány részéről.

Az RMGC szerint Verespatak környékén a hegyekben 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejlik, ennek kitermelése érdekében ciántechnológiát alkalmaznának, ami miatt a beruházást Romániában is számos civil szervezet ellenzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.