Újabb érvénytelenítés!

Nincs engedély, nincs cián Verespatokon

A temesvári táblabíróság érvénytelenítette a romániai Verespatakon aranykitermelésre bányát nyitni szándékozó kanadai-román vegyesvállalat számára kiállított egyik újabb engedélyt.

2009.03.20 14:57MTI

A pénteki román média hírül adta, hogy a táblabíróság megerősítette az alacsonyabb fokú temesvári bíróság korábbi ítéletét. Ez utóbbi akkor érvénytelenítette a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) városrendezési tervére vonatkozó - a helyi önkormányzat által kiadott - engedélyt.

Az RMGC már nem fellebbezhet a bírósági döntés ellen, ugyanis a mostani határozat jogerős. A beruházást ellenző civil szervezetek szerint ez a döntés is megerősíti, hogy a román környezetvédelmi minisztérium 2007 szeptemberében helyesen és megalapozottan döntött a bányaprojekt engedélyeztetési eljárásának felfüggesztéséről. Akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Korodi Attila volt a miniszter. Az általa vezetett szaktárca éppen arra hivatkozva hozta meg a felfüggesztő döntést, hogy a vállalat nem rendelkezett érvényes városrendezési engedéllyel.

A világ legnagyobb külszíni aranybányáját megnyitni tervező RMGC abban reménykedik, hogy a tavalyi romániai kormányváltás következtében kimozdulhat holtpontról a beruházás ügye. Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter várhatóan március végén látogat Verespatakra, hogy a helyszínen tájékozódjon a beruházásról.

Romániai civil és zöld szervezetek attól tartanak, hogy a decemberben hatalomra került nagykoalíció megvétózza a bukaresti környezetvédelmi minisztérium korábbi vezetésének határozatát, és újrakezdik a verespataki bányaépítés engedélyezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.