A bányászati cián használta közel sem biztonságos

Még lehet tiltakozni Verespatak ellen!

2009 januárjában nyilvános vitát tartanak a verespataki bányaberuházás környezeti jelentéséről, melyet a kanadai Rosia Montana Gold Corporation készített.

2008.12.03 12:52ma.hu

A tervezett beruházás településrendezési tervéhez kapcsolódó nyilvános vitán részt vehetnek a potenciálisan hatásviselő országokból azon érintett magánszemélyek, civil szervezetek és hatóságok, akik előzetesen regisztrálnak a román hatóságoknál. Ugyancsak lehetőség van írásbeli észrevételek megtételére is.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője, aki már korábban is sokszor felszólalt és akciókat szervezett a bánya megnyitása ellen, most sem támogatja a nagyon veszélyes ciános technológiával működő bánya megnyitását. A 2000-es ciánszennyezést okozó nagybányai bányánál sokkal nagyobb létesítmény óriási környezeti kockázatot jelent a környékre és a talaj- és folyóvizek esetleges szennyezésével a tágabb környezetre, így Magyarországra is.

A magyar szocialista képviselő azt is hangsúlyozza, hogy a cián felhasználása a bányászatban még a legfejlettebb technológiák alkalmazása mellett sem 100%-osan biztonságos. Az utóbbi 25 év alatt 30-nál több ciánszivárgással járó súlyos baleset történt.

Az utóbbi évek szélsőséges meteorológia jelenségei különösen veszélyesek az ilyen létesítményekre és a környezeti hatástanulmányban csak tervfeladatként szerepel az egyébként kötelező Vészhelyzet Készültségi és Szennyezőanyag Kiömlés - Baleset Kárelhárítási Terv előírásainak végrehajtása.

Az uniós jogszabályok azt is előírják, hogy a beruházó jelentős pénzügyi garanciát köteles letétbe helyezni az esetleges károk helyrehozása céljából, de a Rosia Montana Gold Corporation említést sem tesz ilyen garancia-alapról.

Hegyi Gyula ezért írásbeli beadványban tiltakozott a beruházónál, melyben az esetleges balesetek megelőzésérre tett erőfeszítésekről és a kötelezően előírt pénzügyi biztosíték elkülönítéséről kérdezte a bányavállalatot.

A magyar képviselő arra kéri a verespataki beruházás iránt érdeklődő magyar állampolgárokat, vagy regisztrálják magukat és vegyenek részt a romániai meghallgatáson, vagy az alábbi címen tegyék meg konkrét észrevételeiket:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.