"Érdemes támogatni a kulturális autonómiát"

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki bányát

Csak a következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök kedden Szegeden. Gyurcsány Ferenc szerint érdemes támogatni a kulturális autonómiát.

2008.10.21 16:39MTI
fotó: MTI

A választásokig "már csak néhány nap van hátra", így a mostani román parlament már biztos nem fog dönteni a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu az MTI kérdésére. 

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzeti kisebbségeket megilletik azok a jogok, amelyek azt biztosítják, hogy "megélhessék saját identitásukat". 

Ha egy nemzeti kisebbség meg szeretné teremteni a kulturális autonómiát, akkor azt érdemes támogatni - tette hozzá. A magyar miniszterelnök szerint Romániában ma jóval több a megértés ebben a kérdésben, mint néhány évvel ezelőtt. 

Gyurcsány Ferenc korábban, az ülést megnyitó beszédében azt mondta, hogy az elmúlt négy évben sokat fejlődtek a román és a magyar kapcsolatok, "áttörés történt".

Vasút épülhet Fiume és Konstanca között

Kiemelten fontos a Fiume és Konstanca közötti vasúti fővonal kialakítása, ehhez új pályára van szükség Szeged és Temesvár között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Szegeden a magyar-román kormányülés után. 

Fontos az autópályák és a gyorsforgalmi utak összekötése is a két ország között. A román fél például Makó és Nagylak között is autópályát szeretne - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
 
Emellett a gázvezetékeit és a villamosenergia-hálózatokat is összeköti a két ország - tette hozzá. 

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonat megépítését hangsúlyozta. 

Figyelmet kell fordítani a Duna, mint európai közlekedési folyosó fejlesztésére is
- tette hozzá.

Az év végéig aláírhatják a kormányközi megállapodást a Nabucco- projektről

Az év végéig aláírhatják a kormányközi megállapodást a Nabucco- projektről - mondta a román miniszterelnök kedden Szegeden a magyar-román kormányülés után; a találkozón a két ország közös nyilatkozatot fogadott el az EU klíma- és energiacsomagjáról. 

Calin Popescu Tariceanu elmondta: az együttműködésnek az energia területén jó néhány közös eleme van, köztük olyan fontos projektek, mint a Nabucco-gázvezeték és az energiahálózatok összekapcsolása. A román kormányfő hozzátette: emellett rendkívül fontos lenne, hogy nyolc kelet-közép-európai ország közös javaslattal álljon elő az Európai Unióban a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatban. 

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Európa számára kulcskérdés a klíma- és az energiapolitika.

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki bányát

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását, mi továbbra sem értünk egyet ezzel a beruházással" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. 

Nagyon megnyugtató Magyarország számára, hogy a verespataki bánya ügyében tart a bírósági eljárás - tette hozzá a kormányfő. 

A verespataki aranybánya terveinek engedélyezését tavaly szeptemberben függesztette fel a román környezetvédelmi minisztérium, azt követően, hogy egy bíróság érvénytelenítette a vállalat kitermeléshez szükséges egyik engedélyének jóváhagyását. 

A Rosia Montana Gold Corporation Európa egyik legnagyobb külszíni bányáját szeretné megnyitni Verespatakon. A számítások szerint 1600 tonna ezüstöt és 330 tonna aranyat rejt a föld a Fehér megyei településnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.