7 milliárd euró informatikai eszközökre

Románia motorját IT- szakemberek szerelik össze

Romániát már nem lehet figyelmen kívül hagyni: az IT-csodáról írók lelkendeznek, és ingatják a fejüket elegen.

2008.06.10 13:10ZONA

Adathalászok az igazságügyi minisztérium hálójában – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel májusban az Egyesült Államokban ismét címlapsztorivá váltak a román informatikusok. Bár az országimázs ottani építői valószínűleg másképp képzelik a hírverést, mint annak a néhány bűnözőnek az elfogásával, aki áldozataitól dollármilliós nagyságrendben csalt ki pénzt. Az sem vet túl jó fényt az országra, hogy a Romániára végződő weblapokról (domainek) való letöltés egy internetbiztonsági cég kutatása szerint például egy a hétre növeli (az átlagos egy a húszhoz helyett) annak az esélyét, hogy a gépünk spamküldő automatává válik. 

A jó, a rossz és a füstölgő világsajtó
 
Persze kérdés, hogy a rossz útra tévedő kollégák célkeresztbe állítása nem az angolszász világ kompenzációja akar-e lenni, miután korábban már jó tanulónak kiáltotta ki az országot. Két évvel ezelőtt ugyanis az is végigdübörögte a világsajtót, hogy mekkora innovatív hatalom van a romániai informatikusok kezében. India helyét átvenni még nem sikerült ugyan, ahogy akkor jósolták, de tény, hogy a Microsoft vagy az Oracle, sok más óriáscéggel együtt, már szakemberek ezreinek ad munkát.
 


A románokkal kapcsolatos ügyek nagyobb hírértékű kategóriába kerültek, és a legfrissebb gazdasági mutatók sem jeleznek trendváltozást. Nehéz figyelmen kívül hagyni az olyasfajta adatokat, miszerint az IT hozzájárulása a GDP-hez 2006-ról 2007-re három százalékkal nőtt, jelenleg hét százalékon áll, 2008-ra pedig tíz százalékot és hétmilliárd eurós piacot prognosztizálnak. Az országban becslések szerint 45 ezer szoftverfejlesztő dolgozik, az 59 egyetem és 174 magánfőiskola pedig körülbelül nyolcezer frissen végzett hallgatót bocsát ki évente a munkaerőpiacra. Ők pedig egytől egyig kiváló képzést kaptak. 

A kelet-európai régió egyébként is híres a színvonalas matematikai oktatásról, ehhez járul a románok jó nyelvtudása (becslések szerint hatvan százalékuk kiválóan beszél legalább egy idegen nyelvet), ami nagymértékben hozzájárul a befektetői bizalom erősítéséhez. Ez egy olyan versenyképességi tényező, amellyel Románia például simán veri Indiát, annak ellenére, hogy bérköltségek tekintetében még mindig az ázsiai ország vezet. Nagy vonzerő a kutatás-fejlesztés terén való jártasság is: a román szakminisztérium adatai szerint a fejlesztők legalább fele ezzel – és nem csak kódolással – foglalkozik. 

A témáról bővebben itt olvashat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.