Békésen várakoznak az utasok Ferihegyen

Este éri el Magyarország határát a hamufelhő

Hat órával - közép-európai idő szerint 20 óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát. Ferihegyen negyven járatot töröltek eddig az izlandi tűzhányó miatt - hozzánk az esti órákban ér el a porfelhő.

2010.04.16 13:39MTI

A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát.

A légtérzárlatot eredetileg péntek reggel 7 óráig hirdették ki a brit légügyi hatóságok, majd csütörtök este péntek délutánig hosszabbították meg a rendelkezést. A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom.

Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.

Eddig mintegy 40 járatot töröltek Ferihegyen az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt

Eddig mintegy 40 járatot töröltek Ferihegyen az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt - mondta Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője péntek reggel az MTI-nek.

A szóvivő elmondta: főként Nyugat-Európából Magyarország felé tartó járatokat töröltek; a Dél- és Kelet-Európa felé tartó és onnan érkező járatok többnyire zavartalanul közlekednek
- fűzte hozzá.

A szóvivő arra kérte azokat az utasokat, akiknek mára van jegyük, hogy mielőtt kimennének a reptérre, tájékozódjanak a légitársaságoknál, indul-e a gépük.

A Malév és a Wizz Air is törölte több járatát

A Malév tíz pénteki járatát törölte egyelőre az izlandi vulkánkitörés miatt - mondta el Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője péntek reggel az MTI-nek.

A magyar nemzeti légitársaság csütörtökön nyolc esti járatát törölte, az érintett járatok utasai átfoglaltathatják jegyeiket, vagy visszakérhetik azok árát. A Wizz Air diszkont légitársaság budapesti járatai közül a reggeli londoni mellett törölte a Malmőbe, Eindhovenbe és Göteborgba közlekedőt.

Kázmér Natasa, a légitársaság szóvivője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy összes járatuk mintegy 66 százalékát érinti a légterek lezárása. Csütörtökön a diszkont légitársaság 34 járatát törölte a vulkánkitörés miatt, a külföldön rekedteknek szállást biztosítottak.

Pénteken reggel a Wizz Air összesen 32 járatot törölt, a délelőtti skandináv járatok indulása-érkezése a széliránytól és a levegő szennyezettségétől függ majd.

Ausztria is fokozatosan lezárja légterét

A péntek délutántól Ausztria is fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő terjedése miatt - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője.

"A legfrissebb előrejelzések alapján most már nyilvánvaló, hogy péntek délutántól fokozatosan le kell majd zárnunk az ország légterét"
- mondta Markus Pohanka, az Austro Control szóvivője.

Az osztrák légtérlezárás várható ütemezésére vonatkozó információval azonban nem tudott szolgálni.

Pénteken az esti órákban éri el Magyarország határát

Várhatóan pénteken az esti órákban éri el Magyarország határát az észak-nyugat-európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő, az eddigi információk szerint csak súrolja az országot, de ha szükséges, korlátozzák a magyar légtér használatát is.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta: az eddigi adatok szerint kicsi az esélye annak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt le kell zárni a légteret. Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal.

Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

Közben több európai légteret is lezártak: nem közlekedhetnek repülők egyebek között a lengyel, a belga, a német és a brit légtérben sem, továbbá a skandináv országokban.

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője szerint.

A helyzet normalizálódása - tette hozzá Kyla Evens - attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

Érvényesek a légi utasok jogait biztosító előírások

Az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között, a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják - hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos, miután csütörtökön több európai országban felfüggesztették a polgári légi közlekedést.

Kallas megállapította, hogy a porfelhő súlyos veszélyt jelent a légi közlekedésre. A nemzeti hatóságoknak a nemzetközi jogi előírások alapján gondoskodniuk kell a biztonságról, beleértve a légtér, illetve a repülőterek lezárását is, mégpedig úgy, hogy nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést egyetlen légi társasággal szemben sem - tette hozzá.

A rendkívüli körülmények mellett is érvényben maradnak azonban a légi utasok uniós irányelvben biztosított jogai - figyelmeztetett az EU-biztos. Külön nevesítette azt az utasjogot, hogy a légi társaságok kötelesek megfelelő tájékoztatást adni a helyzetről, a járattörlésekről és a késések várható időtartamáról.

Az utasokat - folytatta - ilyen esetekben külön ellátás illeti meg, így üdítővel, étellel kell őket ellátni, szállást kell nekik biztosítani.

Az utasnak joga van ahhoz is, hogy választhasson a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között.

Kallas arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen rendkívüli esetekben az utasoknak nem jár további pénzbeli kártérítés, szemben azzal, amikor a légitársaság hibájára vezethető vissza a járatok késése, illetve törlése.

A magyar utasok többsége időben értesült a járattörlésekről

A magyar utasok többsége időben értesült a járattörlésekről, így ők ki sem mentek a reptérre, vagy már hazamentek, a külföldiek egy része azonban a Ferihegyi reptéren várja gépe elindulását, egyelőre békésen; a Malév újabb járatait törölte, délutánra pedig az is kiderül, le kell-e zárni a magyar légteret.

Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője péntek délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb járatokat kellett törölniük, így a pénteki mintegy 50 járatnak több mint a felét, 30 járatot nem közlekedtet a Malév. A helyzet még romolhat is, ha a hamufelhő terjedése miatt esetleg a magyar légtér forgalmát is korlátozni kell.

Az eddigi járattörlések is több milliós kárt okoztak a légitársaságnak, pontos szám nélkül Hegedűs Ádám annyit mondott, hogy minden egyes törölt járat milliós plusz költséget jelent.

A Malév átszálló utasai meg sem érkeztek a reptérre, az innen indulók többsége pedig időben értesült a rendkívüli helyzetről, vagy türelmesen vár jegye átírására egy későbbi időpontra.

Az utasok vissza is kérhetik a jegy árát. Nem tapasztalt eddig különösebb türelmetlenséget Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője sem, aki elmondta, hogy mintegy száz utas várakozik a reptéren, vannak, akik a székeken, vagy a földön alszanak, de nincs tömeg.

Utasok várakoznak a stockholmi Arlanda repülőtéren 2010. április 15-én. (fotó: MTI)


[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Füstfelhő: várhatóan éjfél és hajnali négy között

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.