Békésen várakoznak az utasok Ferihegyen

Este éri el Magyarország határát a hamufelhő

Hat órával - közép-európai idő szerint 20 óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát. Ferihegyen negyven járatot töröltek eddig az izlandi tűzhányó miatt - hozzánk az esti órákban ér el a porfelhő.

2010.04.16 13:39MTI

Füstfelhő: várhatóan éjfél és hajnali négy között

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét.

A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hamufelhő folyamatosan hígul, s a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is.

A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Az Eumetsat műhold felvétele, amelyen az Izland fölötti légtérből dél felé tart egy vulkáni hamufelhő 2010. április 15-én. (fotó: MTI)


Az Orangeways szükség esetén buszjáratokat indítana

Az Orangeways felkészült arra az esetre, ha a légkörben lévő vulkáni hamu miatt a hétvégén lezárnák a Ferihegyi Repülőteret, szombaton és vasárnap számos európai nagyvárosba indít a menetrendszerinti buszjáratok mellett szükség esetén rendkívüli járatot is közlekedtetne - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Kovács Miklós, az Orangeways vezérigazgatója úgy ítéli meg, hogy a légi forgalom esetleges szüneteltetése alatt az Amsterdamba, Prágába, Berlinbe és Eindhovenbe induló járataikon növekedhet a forgalom, továbbá a kolozsvári és bécsi járat iránt is megnőhet az érdeklődés.

Az Orangeways 2007 novemberében kezdte meg működését, jelenleg 45 célállomást érintő nemzetközi autóbuszjáratot közlekedtet Magyarországról.

Utasok várakoznak az amszterdami Schiphol repülőtéren 2010. április 15-én. (fotó: MTI)


WHO: az európaiak maradjanak fedett helyen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen.

David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, hogy a vulkáni hamu milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre.

A szóvivő azonban jelezte: a hamufelhő mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak.

Franciaországban több, mint húsz repülőteret lezártak a hamufelhő miatt

Franciaország északi részének valamennyi repülőterét, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljait péntek este 8 óráig lezárták az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt.

Az intézkedés összesen 24 francia repülőtérre vonatkozik, a fővárosba érkező járatok leszállását ugyanakkor dél és délután négy óra között engedélyezték a hatóságok.

A párizsi repülőtereken már csütörtökön este életbe léptek a korlátozások: utasok tucatjai rekedtek a tranzitokban, ahol a légi közlekedés reggeli megindulásának reményében várakozással töltötték az éjszakát. A légitársaságok az utasok egy részét a repülőterek környékén található hotelekben szállásolták el, de a helyszíni tudósítások szerint a Charles de Gaulle utasvárói így is leginkább óriási hálótermekhez hasonlítottak.

Az ország északi részén található repülőterek teljes lezárásáról - a kisebb észak-európai országok hasonló jellegű intézkedését követően - a hamufelhő terjedése miatt határoztak a francia hatóságok. Ezzel párhuzamosan az Air France légitársaság törölte minden, Párizsból induló és oda érkező pénteki járatát.

A polgári légiközlekedési igazgatóság szerint Franciaország valamennyi repülőterén fennakadások várhatók a korlátozások miatt, ezért arra kérik az utasokat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek járataikról, mielőtt elindulnak a repülőterekre. A légi közlekedés leállásának hírére sokan megrohamozták az autókölcsönzőket. Franciaországban ugyanis tíz napja a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak a mozdonyvezetők és az ellenőrök sztrájkja nyomán.

Emiatt a franciák előszeretettel vették igénybe a belföldi légi járatokat.

A nemzetközi vonatokat azonban nem érinti a munkabeszüntetés. A London és Párizs között közlekedő Eurostar pénteken három kisegítő járatot indít, de ezekre már kora reggel lefoglaltak minden helyet.

Sorban állnak utasok a legnagyobb németországi repülőtéren, a frankfurtin 2010. április16-án. (MTI)


Krakkó légterét is lezárták a hamufelhő miatt

Lezárták pénteken a krakkói repülőtér és a dél-lengyelországi város fölötti légtér forgalmát is az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő miatt - jelentette be Justyna Zajaczkowska, a repülőtér szóvivője.

A zárlat további utasításig tart
- tette hozzá a szóvivő.

A térség légi forgalma külön figyelmet érdemel jelenleg amiatt, hogy a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczinski lengyel elnök vasárnapra tervezett temetésére Krakkóba készül a világ számos állam- és kormányfője.

Az európai légi forgalomban a vulkáni hamufelhő miatt a beállt zavarok kapcsán a lengyel elnöki hivatal egyik vezetője délelőtt még azt mondta: csak végső esetben jöhet szóba a lengyel államfő temetésének elhalasztása.

Romániában több mint 40 repülőjáratot töröltek

Romániában összesen több mint 40 repülőjáratot töröltek amiatt, hogy a nyugat-európai repülőtereken komoly fennakadásokat okozott az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett hamufelhő.

A román közlekedési minisztérium adatai szerint a bukaresti Otopeni repülőtéren 34 járatot töröltek, nyolcat pedig a másik fővárosi légi kikötőben, Baneasán. Emellett Kolozsvár és Temesvár repülőterein is elhalasztották néhány járat indítását.

A Fekete-tenger partján fekvő Constanta és a kelet-romániai Iasi városok repülőtereiről induló gépeket nem befolyásolta az izlandi vulkánfelhő, ott egyetlen járatot sem kellett törölni.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Füstfelhő: várhatóan éjfél és hajnali négy között

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.