A hiénák jól élnek a nyomorból...

Megrázó képek- Káoszba süllyedt Moszkva

A moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantásos merénylet nyomán az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek.

Megrázó képek a moszkvai metrórobbantásról képgaléria

2010.03.29 17:43MTI/ fotók: MTI; newsru.com

A legszomorúbb fejlemény: mivel a hatóságok nyomban leszögezték, hogy a szálak vélhetően a Kaukázus északi részébe vezetnek, az Eho Moszkvi rádióállomás élő adásába betelefonáló hallgatók közül több számolt be arról, hogy a nap folyamán a metróban megtámadtak több "kaukázusi küllemű" embert, köztük fejkendős asszonyokat, s a rendőrség több esetben egyáltalán nem reagált, egy esetben pedig a megtámadott kaukázusiakat állította elő.

Moszkvában a volt szovjet tagköztársaságokból, elsősorban a déliekből, a Kaukázus vidékéről nagyon sok vendégmunkás próbálkozik pénzt keresni, s többnyire a legalantasabb munkákat végzik. Délután az emberek elkezdtek virágokat vinni a Lubjanka állomáshoz. A föld alatt merényletek nyomán káosz és pánik tört ki, bár ugyancsak az Eho Moszkvi hallgatói szerint nagyon sokan igyekeztek segítséget nyújtani a sérülteknek.

A Lubjanka állomáson bekövetkezett első robbantás után az állomásról evakuált utasok a csúcsforgalomban munkába induló, a metróba tartó tömegbe ütközött: az állomás bejáratát nem zárták le idejében. Márpedig a kapacitása végső határára érkezett moszkvai metróban csúcsforgalomban úgy zsúfolódnak össze az emberek a peronokon és a lépcsőkön is, mint a halak a szardíniás dobozban. A két érintett vonalon számos szerelvény állt le az alagutakban, de késő délutánig ezekről, s utasaikról nem közöltek semmit az illetékesek.

A mobiltelefonok a metróban csak hellyel-közzel működnek, de ezúttal szinte használhatatlanná vált a hálózat, mint utóbb kiderült, csupán a túlterheltség miatt. Az SMS-ek eljutottak a címzettekhez, bár némi késéssel. Káosz volt a felszínen is: a metró két fontos vonalának hiányában, s mivel a Kreml közelében lévő Lubjanka csomópontot, majd az egész belvárost, és a Szadovaja körúton, a legforgalmasabb moszkvai útvonalon lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, az egész város bedugult. Olyannyira, hogy jó ideig a mentőegységek sem jutottak el a helyszínekre, s feloldották a Moszkva feletti szigorú repülési tilalmat és helikoptereket küldtek a helyszínekre.

A Park Kulturi állomás szolgálja ki az Oktyabrszkaja állomással együtt a Gorkij parkot, amely a két metrómegálló között terül el. Noha a hatóságoknál forródróton lehetett érdeklődni az áldozatok után, az érdeklődők elpanaszolták, hogy sem a forródróton, sem a két állomás környékén nem tudtak információhoz jutni, s csak dél körül jelentek meg az első listák az áldozatokról a rendkívüli helyzetek minisztériumának honlapján. Egyes források szerint azonban először véletlenül a 2004-ben elkövetett metrómerénylet áldozatainak listáját tették fel, s csak később került fel az aktuális lista.

Az Interfax hírügynökség szerint több mint 50 ember vittek kórházba idegösszeomlással. A rádiók, a tévék és a honlapok beszámolói szerint a robbantások nyomán a feketén taxizók azonnal a duplájára emelték amúgy is drága díjaikat, s bár a taxivállalatok állították, hogy kocsijaik továbbra is a hivatalos - nagyon magas - áron szállítják az utasokat, ez nem így volt. Az Eho Moszkvi rádióban többen szóvá tették, hogy ha létezne Oroszországban civil társadalom, a szomorú helyzeten keresni akarók rendszámát feljegyeznék, összegyűjtenék, és később felelősségre lehetne vonni az illetőket, de Oroszországban sajnos nincs működő civil társadalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.