A moszkvaiakat sokkolta a kettős merénylet

Képek: nők robbantottak a metróban - a szakértő szerint csecsenek

Robbanás történt a moszkvai metróban, a Kreml közvetlen közelében lévő Lubljanka állomáson hétfő reggel, legalább 26-an életüket vesztették a metró kocsijában és a peronon, majd egy másik robbanás történt a Park Kulturi állomáson, ugyancsak egy metrókocsiban, és az első hírek szerint ebben 12-15 ember halt meg. A halálos áldozatok száma az első jelentések óta 43-ra nőtt.

2010.03.29 13:11MTI

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint az első robbanás 7 óra 52 perckor történt, a második 8.30-kor. Az elsőben a sérültek száma tíznél több. Tűz nem keletkezett az első robbanás nyomán. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Feltehetően pokolgép robbant fel, amelyet fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg. Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és "a terrorcselekmény következményeinek felszámolására" operatív stábot hoztak létre.

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is kapacitása végső határán működő metró érintett vonalán, amely az egész várost átszeli, leállt a forgalom, az állomást lezárták.

A központi Lubljanka téren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség több tucat autója áll a helyszínen. Moszkvában 2004-ben már elkövettek terrorakciót a metróban, akkor 40 ember vesztette életét.

Orosz katona ügyel a biztonságra a metrószerelvény egyik kocsijának ajtajában 2004. február 9-én a moszkvai Avtozavodszkaja metróállomáson. (fotó: MTI)


Negyvenhárom halott

Negyvenháromra nőtt a moszkvai metróban hétfő reggel történt kettős robbanás halálos áldozatainak száma a hivatalos adatok szerint. A sérültek száma pedig összesen 18, köztük súlyos állapotúak is vannak.

A Lubjanka állomáson történt robbanásban 22 ember halt meg, 11 megsérült, a Park Kulturi állomáson a halottak száma 14, a sérülteké 7 - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Mindkét metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban, s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom.

Tűzoltók egy holttestet visznek ki a moszkvai Lubjanka metróállomásról, azt követően, hogy robbanás történt egy metrókocsiban 2010. március 29-én a reggeli csúcsforgalomban. (MTI)


[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Külügyi szóvivő: nem tudni külföldi áldozatról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.