Revans egy vezér haláláért?

Észak-kaukázusi iszlamisták robbanthattak a moszkvai metróban!

Minden valószínűség szerint észak-kaukázusi iszlamisták követték el a hétfői kettős robbantást a moszkvai metróban - mondta Gerhard Mangott osztrák Oroszország-szakértő.

2010.03.29 15:45MTI/ fotó: MTI

A jelek arra utalnak, hogy egy csecsen terrorista vezető meggyilkolása miatti bosszúakcióról van szó - vélekedett Mangott, az innsbrucki Politikatudományi Intézet munkatársa a Der Standard című lap internetes kiadásának adott interjúban. A merénylet alkalmas eszköznek tűnhetett a terroristák szemében arra, hogy nyilvánvalóvá tegyék: minden helyi és szövetségi szintű erőfeszítés ellenére is képesek újraszerveződni és az Észak-Kaukázuson kívül is végrehajtani egy ilyen akciót.

Minden bizonnyal szándékos volt az is, hogy az egyik robbanás az orosz belbiztonsági szolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székháza közelében történt, hiszen egy FSZB-akció keretében ölték meg az említett csecsen vezetőt - mondta Gerhard Mangott. Rámutatott, hogy már Vlagyimir Putyin elnöksége alatt megjelent, s azóta erősödött a moszkvai vezetésben az a felfogás, hogy az észak-kaukázusi muszlimok egyre erősödő radikalizálódásának a térségre jellemző hatalmas szociális válság az egyik oka.

Moszkva már 1994 óta próbálta katonai erőszakkal és titkosszolgálati eszközökkel felszámolni az ellenálló-sejteket, de sikertelenül. Időközben felismerték, hogy szociális és gazdasági stratégiára van szükség. Erre utal az is, hogy az - újonnan létrehozott - Észak-kaukázusi Szövetségi Körzet élére egy üzletembert, Alekszandr Hloponyint nevezték ki.

"Természetesen ezt nem könnyíti meg Oroszország jelenlegi költségvetési helyzete" - tette hozzá. Az osztrák szakértő szerint nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy egy erősen militáns orosz szélsőjobboldali közeg áll a háttérben, de az akció iszlamistákra utal, mert korábban is volt már példa ilyen támadásokra Moszkvában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.