11 lett a plutónuim - maradhat?

Nukleárist tessék: fűtőanyag "áruházat" nyitnak Oroszországban

Atomerőmű-fűtőanyagot árusító intézmény létrehozásáról köt megállapodást hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a Rosatom orosz állami atomenergetikai társaság - közölte pénteken a NAÜ.

2010.03.26 18:37MTI

Az atomenergia békés felhasználását elősegíteni hivatott intézmény megalapításáról szóló szerződést Amano Jukija, az ENSZ égisze alatt működő szervezet főigazgatója és Szergej Kirijenko, a Rosatom elnöke írja alá Bécsben, a NAÜ székhelyén. A NAÜ több ország tiltakozása ellenére döntött a nemzetközi fűtőanyag-ellátó központ terve mellett, még tavaly novemberben.

A kezdeményezés fő célja az atomfegyver előállítására is alkalmas hasadóanyag előállításának és forgalmának szorosabb ellenőrzése. Az intézmény olyan országoknak kínál megoldást, amelyek nem foglalkoznak urándúsítással, de támaszkodni kívánnak az atomenergiára, és vállalják, hogy fejlesztési programjaikat a NAÜ felügyelete alatt végzik. Az első ügyfelek között lehet Vietnam, Indonézia, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek - írta pénteken a Vedomoszty.

A moszkvai gazdasági lap szerint az ellátót a Rosatom szibériai, Angarszk térségében fekvő központjában rendezik be. A kezdő készlet 100 millió dollár értékű dúsított urán lesz.

Az intézmény működését a NAÜ felügyeli majd, a projekt költségeit viszont az orosz fél viseli. A fűtőanyaghoz piaci áron juthatnak hozzá a vevők - írta a Vedomosztyi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.