2014-től termel

Tavasszal kezdődik a belenei atomerőmű építése

Tavasszal újraindulhat a bulgáriai Belenében tervezett atomerőmű építése - közölte a hét végén Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter, miután a héten tárgyalásokat folytatott a bolgár gazdasági és energiaügyi miniszterrel.

2010.02.21 12:03MTI

Trajcso Trajkov előzőleg azt közölte, hogy Oroszország kiterjeszti a belenei atomerőmű finanszírozását, amíg Szófia stratégiai befektetőt talál a projektre.

A tárgyalásokon résztvevő Szergej Kirijenkó, az orosz Rosatom (Roszatom) állami energetikai vállalat vezetője szerint a projekt finanszírozási igénye idén és jövőre összesen 1,9 milliárd euró lenne. Mint mondta, a Rosatom, amelyhez az erőmű fővállalkozója, az Atomstroyexport (Atomsztrojexport) tartozik kész a hitelezésre, de arra is, hogy részvényes legyen az erőműben.

A vállalkozásban jelenleg a bolgár államnak 51 százalék részesedése van, a fennmaradó 49 százalékra új partnert keres a kormány, miután a német RWE tavaly kiszállt a projektből. A beruházáshoz szükséges pénz előteremtése érdekében a kormány arra is kész lenne, hogy saját részesedése 20-30 százalék legyen.
A Duna mentén létesülő 2000 megawatt kapacitású erőmű az eredeti tervek szerint 2013-2014-ben kezdené meg az áramtermelést. Bulgáriának már van egy 2000 megawatt kapacitású atomerőműve Kozlodujban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.