Vilks nem érezheti magát egyedül

Három svéd lap leközölte a Mohamedet kutyatesttel ábrázoló karikatúrát

Három svéd lap szerdán leközölte azt a karikatúrát, amely kutyatesttel ábrázolja Mohamed prófétát.

2010.03.10 16:10MTI

Az újságok azt követően jelentették meg a rajzot utánnyomásban, hogy egy nappal korábban az ír hatóságok őrizetbe vettek hét személyt. Őket azzal gyanúsítják, hogy a karikatúra alkotója, a svéd Lars Vilks meggyilkolását tervezték. Az ír hatóságok kedden négy férfi és egy nő letartóztatásáról számoltak be.

Másnap az ír rendőrség közölte a hét őrizetbe vett személy nemzetiségét: két algériai, két líbiai, egy palesztin és egy horvát, valamint egy amerikai nő, az egyik algériai gyanúsított felesége.

Nevüket nem hozták nyilvánosságra. A rajz a stockholmi Dagens Nyheter és Expressen, valamint a malmői Sydsvenska Dagbladet című lapokban jelent meg. A Dagens Nyheter közölte olvasóival, hogy a rajzot az írországi hír illusztrációjaként mellékelte. Az Expressen indoklása szerint a szólásszabadság jelentőségét akarta hangsúlyozni a karikatúra megjelentetésével. A Sydsvenska Dagbladet pedig szerkesztőségi cikkében azt írta: "Vilks nem érezheti magát egyedül. Az ellene irányuló fenyegetés az összes svéd elleni fenyegetés".

Vilks karikatúrája 2007-ben jelent meg először a Nerikes Allehanda című örebrói napilapban. A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik szárnya akkor 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilks és 50 ezret a rajzot közlő lap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére. Vilks nyakának elvágása esetén az összeg 150 ezerre emelkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.