Cigányellenes karikatúra borzolta a kedélyeket

Lévai Katalin ügyészségi vizsgálatot kér a Móricka-képregény ügyében

A roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte Lévai Katalin európai parlamenti képviselő a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, ezért ügyészségi vizsgálatot szorgalmaz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének írt és az MTI-hez szerdán eljuttatott levelében.

2008.08.13 14:46MTI

Az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője levelében azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az Európai Uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető. Lévai Katalin nem tartotta elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, és kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.

Sárik Attila, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség elnökhelyettese az MTI megkeresésére azt mondta: megkapták a képviselő levelét, azt tanulmányozzák, illetve vizsgálják a hatásköri illetékesség kérdését is. A hvg.hu múlt hét csütörtökön adta hírül, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdetik országszerte.

A plakátokon a "harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként" ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a "szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó" tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják.

A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!" A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon látható szerte az országban.

Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény "még elmegy" - írta a hvg.hu portál. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága múlt hét pénteken kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.