Mélységesen megsértették

Írországban egy karikaturista meggyilkolását tervezték Mohamed megsértése miatt

Írországban letartóztattak kedden hét személyt, aki azt tervezte, hogy meggyilkol egy svéd karikaturistát, mert az megsértette Mohamed prófétát.

2010.03.09 17:02MTI

A rendőrség szerint négy férfit és három nőt tartóztattak le. Bár a hatóságok csak annyit árultak el, hogy a gyanúsítottak külföldön akarták végrehajtani tettüket, az RTE ír rádió kiderítette, hogy marokkói és jemeni származású személyekről van szó.

Ugyancsak a helyi sajtó jelentette, hogy Lars Vilk svéd karikaturista volt a célpontjuk, aki 2007-ben egy rajzán kutyatesttel ábrázolta a prófétát. A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik szárnya akkor 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilk és 50 ezret a rajzot közlő Örebro napilap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére. Vilk nyakának elvágása esetén az összeg 150 ezerre emelkedik.

Az RTE értesülése szerint a Waterford és Cork megyében letartóztatott személyek menekültstátust élveztek, és legálisan tartózkodtak Írországban. A rendőrség közölte, hogy a nyomozásban együttműködik az Egyesült Államok és több európai ország bűnüldöző hatóságaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.