A függetlenség gondokat okozhat...

Koszovó agyoncsapta a nyugat és az oroszok együttműködését?

Koszovó elismerése miatt nehezebbé válhat az együttműködés a nyugati államok és Oroszország között nemzetközi kérdésekben - jelentette ki vasárnap Oroszország berlini nagykövete.

2008.02.24 12:45MTI

Koszovó elismerése miatt nehezebbé válhat az együttműködés a nyugati államok és Oroszország között nemzetközi kérdésekben - jelentette ki vasárnap Oroszország berlini nagykövete.

Vlagyimir Kotyenyev
a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott nyilatkozatában élesen bírálta azokat a nyugati országokat, amelyek elismerték a volt szerb tartományt. A diplomata szerint mind Koszovó függetlenségének deklarálása, mind pedig annak elismerése ellentétes a nemzetközi joggal. Az említett nemzetközi kérdések sorában a nagykövet külön utalt az iráni atomválságra.

Rádiónyilatkozatában Oroszország berlini nagykövete azt hangoztatta, hogy a Pristinát elismerő államok durván megsértették a nemzetközi jogot. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a döntést az elismerésről az ENSZ, illetve az ENSZ BT jóváhagyása nélkül hozták meg ezek az államok.

Úgy vélekedett, hogy az ilyen jellegű "jogellenes lépések" aláássák a világszervezet tekintélyét is. A nagykövet elutasította, hogy bármi fajta párhuzamot vonjanak Koszovó és Csecsenföld között. Csecsenföldön - mint fogalmazott - nincs semmilyen szeparatista mozgalom, csak "terrorista bandák" tevékenykednek.

Kotyenyev a leghatározottabban visszautasította a küszöbönálló oroszországi elnökválasztással kapcsolatos nyugati bírálatokat is. Azt hangoztatta, hogy a választások minden szempontból szabadok lesz, ugyan olyanok, mint amilyen választásokat a nyugati demokráciákban rendeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.