Nem lehet továbblépni a projekttel

Borbély László: a nagybányai ökológiai katasztrófa nem ismétlődhet meg

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ökológiai katasztrófát nem szabad elfeledni, mindent meg kell tenni, hogy ne történhessen többé ilyen szennyezés - hangsúlyozta hétfőn Bukarestben Borbély László romániai környezetvédelmi és erdészeti miniszter, aki találkozott a nagybányai eseményekre emlékező zöld szervezetek képviselőivel.

2010.02.01 19:37MTI

A miniszter szerint az ökológiai katasztrófáról megemlékező eseményen azoknak is részt kellett volna venniük, akik akkor hibáztak, és a mai napig nem fizettek meg hanyagságukért. A nagybányai üzemnél történt gátszakadás okozta cián- és nehézfémszennyezés következtében több tonna hal pusztult el a Tiszán és mellékfolyóin - emlékeztetett Borbély László.

A verespataki, ciános technológiát alkalmazó aranybánya megnyitásával kapcsolatosan a tárcavezető megismételte a korábbi hetekben is hangoztatott álláspontját: a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) városrendészeti engedélyét a törvényszék semmisnek nyilvánította, és amíg a cég az újabb engedély kiváltásához szükséges dokumentumokat nem szerzi be, addig nem lehet továbblépni a projekttel.

A RMGC-nek olyan környezetvédelmi hatástanulmányt kell bemutatnia, amely mindent kételyt eloszlat, és választ ad minden felmerülő kérdésre - szögezte le Borbély László, ismét hangsúlyozva: az ország törvényeit mindenkinek szem előtt kell tartania, a RMGC-nek is teljesítenie kell a beruházás jogi feltételeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.