A novemberi kongresszusi választások készül

Obama újraéleszti választási csapatát

Barack Obama amerikai elnök a massachusettsi időközi szenátorválasztáson aratott republikánus győzelem után újraéleszti választási csapatát, hogy a Demokrata Párt minél kisebb veszteséget szenvedjen a novemberi kongresszusi választásokon - írta a The New York Times.

2010.01.25 07:49MTI

Obama elrendelte a Demokrata Párt választási politikájának felülvizsgálatát, s már fel is kérte a 2008-as elnökválasztáson nagy sikert arató kampányának egykori menedzserét, David Plouffe-t, hogy felügyelje a képviselőházi, szenátusi és kormányzói helyekért folyó küzdelmet.

Elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint a massachusettsi választás eredménye a legutóbbi jele annak, hogy a választók, különösen a függetlenek szavazók egy része elfordult az Obama-kormánytól és a Demokrata Párttól, a republikánusok jelentős előretörésre számíthatnak novemberben. Egyesek azt is lehetségesnek tartják, hogy az ellenzék Obama négyéves mandátumának második két évére - ahogy ez Bill Clinton elnöksége idején is történt 1994-ben - visszahódítja a törvényhozás mindkét házát.

A The New York Times fehér házi forrásokból úgy tudja: az elnök környezetéből választási tanácsadókat menesztenek az ország különböző pontjaira a republikánus támadás elhárítására. David Axelrod elnöki főtanácsadó az ABC televíziónak vasárnap elmondta: korán megkezdik a helyszíneken a helyzetértékelést, hogy felmérjék, mit kell tenniük a massachusettsihez hasonló vereségek elkerülésére.

Obama hamarosan elmondja uniós évértékelő beszédét a kongresszus két háza előtt, kijelöli elnöksége második évének fő hangsúlyait, amelyek között első helyen a munkahelyteremtés szerepel. A Fehér Ház már dolgozik azon, hogy miként tegyék átütőbbé Obama üzeneteit, miképpen csiszoljanak vezetői stílusán. A máig népszerű elnök az idén bizonyosan többet fogja járni az országot, mint tette azt elnöksége első évében. David Plouffe - érzékeltetve, hogy Massachusetts mekkora pánikot keltett a demokraták körében - arról írt a The Washington Postban: nem kell, hogy a novemberi választások rémálmot jelentsenek a Demokrata Párt számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.