Felelősségre fog vonni Obama

Obama berágott - videó

A karácsonykor Detroitban leszálláshoz készülő amerikai utasszállító repülőgépen elkövetett merényletkísérlet értelmi szerzőinek felkutatását ígérte az amerikai elnök.

2009.12.29 08:04MTI

A Hawaii-szigeteken családjával vakációzó Barack Obama egyben élesen elítélte a hét végi iráni kormányellenes tüntetések "erőszakos és igazságtalan" elfojtását. Leszögezte: a washingtoni kormányzat addig nem nyugszik, amíg nem sikerül felelősségre vonni mindenkit, akinek köze volt Delta-Northwest légitársaság utasszállító repülőgépe ellen tervezett merénylethez. Kijelentette, a kormányzat "hatalmának minden elemét ki fogja használni", hogy felvegye a harcot a terroristákkal "Jemenben, Szomáliában vagy bárhol" másutt. Obama most nyilatkozott először a karácsonyi merényletkísérletről.

"Ez egy súlyosan komoly eset volt, amely figyelmeztet bennünket a ránk leselkedő veszélyekre" - mondta Obama, hangoztatva: az amerikaiaknak tudniuk kell: "mindent megteszünk a biztonság garantálására". Az elnök kilátásba helyezte azt is, hogy az Egyesült Államok folytatja kérlelhetetlen hajtóvadászatát a veszélyeket magába rejtő szélsőséges elemek ellen. Ugyanakkor nem tett említést az al-Kaida terrorhálózatról, amely magára vállalta merénylet előkészítését.

Obama dicsérte a Delta-Northwest járat utasainak és személyzetének bátorságát, mivel a közbelépésükkel megakadályozták a katasztrófát. A hét végi iráni eseményekről szólva fölszólította az iszlám köztársaság vezetését, hogy "haladéktalanul" bocsássák szabadon az "igazságtalanul bebörtönzött ártatlan iráni polgárokat".

Az iráni vezetés hiába gyakorolja hatalmát a félelem és zsarnokság útján, ezzel sem tudja elérni, hogy az irániak lemondjanak reményeikről - fogalmazott Obama elnök. A brutalitás vasöklének nevezte az iráni hatóságok eljárását. Erélyesen felszólította az iráni vezetést, hogy tartsa tiszteletben saját népe alapvető jogait. Az iráni hatóságok hétfőn őrizetbe vettek 15 közismert ellenzékit, köztük - ellenzéki internetes oldalak szerint - Mohammed Hatami volt elnök két közeli munkatársát és Mir-Hoszein Muszavi ellenzéki vezető három tanácsadóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.