Tisztázódott Priklopil barátja

Nem volt tettestársa Natascha Kampusch elrablójának

Kizárható, hogy lett volna bűntársa Natascha Kampusch elrablójának - állapította meg a bécsi főügyészség egy pénteken ismertetett felülvizsgálati jelentésében.

2010.01.08 13:55MTI

A rendőrség ugyanakkor elismerte, hogy követett el hibákat a lány eltűnése után, amikor nem vizsgálták meg alaposan a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy Wolfgang Priklopil volt a tettes. A férfi 1998-ban rabolta el az akkor tízéves lányt és nyolc és fél éven át tartotta fogva a házában. A lány végül megszökött, Priklopil pedig öngyilkosságot követett el.

Miután felmerült a gyanú, hogy a korábbi nyomozás során hibákat követtek el, 2008-ban vizsgálóbizottság alakult, majd ügyészségi felülvizsgálati eljárás is indult a Kampusch-ügyben. Az ügyészségi vizsgálat nem erősítette meg a feltételezést, hogy a tettes ismerőse, a tavaly gyanúba keveredett Ernst H. tudott volna a lány elrablásáról, vagy részt vett volna benne. A hatóságok harminc tanút hallgattak meg és elemezték a Priklopil házában talált DNS-nyomokat, de ezek után sem utal arra semmi, hogy lett volna cinkosa - mondta el Werner Pleischl, a főügyészség vezetője.

Bár maga Kampusch többször is kijelentette, hogy nem tud tettestársakról, régóta tartotta magát a feltételezés, hogy Priklopilnak volt bűntársa. A hatóságok szerint ezúttal sikerült teljesen felgöngyölíteni az ügyet. A "több tettes-emélet" egyik forrása az egyedüli szemtanú vallomása volt. Az 1998-ban 12 éves tanút most szembesítették az áldozattal. A szembesítés után a nő korábbi vallomását megváltoztatva azt mondta, hogy tévedett, amikor két tettest vélt látni, s azt is meg tudta magyarázni, miért.

Tisztázva látja az ügyészség a barát, Ernst H. szerepét is. Mindeddig kérdéses volt, hogy miért kereste fel Priklopil röviddel öngyilkossága előtt H.-t, és hogy H. miért utalt át 500 ezer schillinget (36 ezer euró) a tettesnek. A társtettességgel gyanúsított férfi most bevallotta: a lány szökése után Priklopil elmondta neki, hogy mit tett. Megváltoztatta viszont korábbi vallomásának azt a részét, miszerint a pénzt autóvásárláshoz adta kölcsön. Mindezek alapján az ügyészség felmentette H.-t a társtettesség gyanúja alól, nem kizárt viszont, hogy nyomozás indul ellene pénzmosás gyanúja miatt és azért, mert nem mondott igazat arról, hogy mit tudott a gyermekrablásról.

Az ügy a lány felbukkanása, 2006 óta szinte folyamatosan foglalkoztatta a sajtót. Többféle feltételezés látott napvilágot a történtekkel kapcsolatban, de a most 21 éves fiatal nő "új élete" is visszatérő témája volt az újságoknak. A Profil című hetilap például nemrégiben azt írta, hogy a lány háromszor is megszökött Priklopiltól, de az első két alkalommal visszatért hozzá. Natascha Kampusch felháborodottan cáfolta ezt az állítást. "Soha nem mentem volna vissza" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.