Rossz utasítást adott a szerb légiirányítás

Kis híján összeütközött két utasszállító repülőgép a szerb légtérben

Alig kerülte el az ütközést két utasszállító repülőgép tízezer méteres magasságban a szerb főváros fölött - közölte szerdán a szerb polgári légi közlekedési hatóság.

2009.12.31 08:36MTI

Az Air France francia légitársaság Párizsból Szófiába tartó járata - egy Airbus A318-as - és az El-Al izraeli légitársaság New York és Tel-Aviv között közlekedő járata - egy Boeing 777 típusú repülőgép - kerültek veszélyesen közel egymáshoz a tájékoztatás szerint. Az eset hétfőn történt. A szerb légiirányítás azt az utasítást adta a francia járatnak, hogy süllyedjen 10650 méteres magasságra.

Az Air France-gép azonban ennél csaknem száz méterrel alacsonyabbra ereszkedett, miközben alig több mint 200 méterrel alatta, 10350 méteren ott repült az izraeli gép. A szerb légügyi hatóság közlése szerint csak annak köszönhetően sikerült megelőzni az ütközést, hogy az egyik légiirányító időben közbeavatkozott.

A tájékoztatás szerint a vizsgálat megállapította, hogy a francia gép személyzete hibázott. Az Air France-nál szűkszavúan kommentálták az esetet, mint közölték, a pilóták az előírásoknak megfelelően reagáltak a két gép közelségére figyelmeztető riasztásra, és "a repülés rendben folytatódott".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.