"Semmi nincs egyelőre kőbe vésve"

Egyre többen követelik: Női vezetőt az Unió élére!

Az unió soros elnökségét adó Svédország hétfőn is folytatta konzultációit a tagállamokkal az EU új csúcsposztjainak betöltéséről, miközben egyre többen követelték, hogy az egyik tisztséget kapja női politikus.

2009.11.16 15:44MTI

A tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtök este akarnak dönteni Brüsszelben arról, hogy ki legyen az Európai Tanács elnöke, illetve az uniós diplomáciai apparátussal megerősített külügyi és biztonságpolitikai főképviselő. "Semmi nincs egyelőre kőbe vésve" - válaszolt Brüsszelben Cecilia Malmström svéd Európa-ügyi miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e eltérés attól a korábban hangoztatott elképzeléstől, miszerint az Európai Tanács elnöke jobbközép, a főképviselő pedig balközép irányzatú politikus lenne.

Malmström sajnálkozott amiatt, hogy az eddig felmerült jelöltek közt kevés a nő, pedig - tette hozzá - sokan lennének alkalmasak valamelyik uniós csúcsposzt betöltésére. "Mindig is a nemek közötti egyenjogúság mellett voltam" - csatlakozott véleményéhez Benita Ferrero-Waldner külügyi EU-biztos. A Financial Times című londoni lap hasábjain Margot Wallström és Neelie Kroes EU-biztos, valamint Diana Wallis, az Európai Parlament alelnöke sürgette a nők egyenjogúsítását e tekintetben is. Malmström szerint egyébként az eddig felmerült nevek mellett egészen új jelöltek is felbukkanhatnak ezekben az utolsó előkészületi napokban.

Miközben Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök fáradhatatlanul folytatta telefonos egyeztetéseit az európai vezetőkkel, Carl Bildt svéd külügyminiszter azt mondta Brüsszelben, hogy hétfőtől csütörtökig "diplomáciai értelemben szinte végtelennek mondható" az az idő, ami még rendelkezésre áll az egyetértés kimunkálásához.

Uniós diplomáciai körökben azt beszélik, hogy David Miliband brit külügyminiszter tartózkodása a főképviselői poszttól egyben csökkenti Herman Van Rompuy belga kormányfő európai tanácsi elnöki kilátásait is. A főképviselői posztra továbbra is esélyesnek mondják Massimo D'Alema volt olasz kormányfőt, valamint újabban megint emlegetik a finn Olli Rehnt, aki jelenleg az EU bővítési biztosa.

Női jelöltek után keresve, többen szeretnék elnöknek Mary Robinson volt ír államfőt, de ő nem kíván ringbe szállni. Catherine Ashtont, a britek kereskedelmi ügyekben illetékes EU-biztosát is emlegetik esetleges főképviselő-jelöltként, annak ellenére, hogy közvetlen kül- és biztonságpolitikai tapasztalata nincs. Korábban az elnöki tisztség egyik lehetséges várományosaként emlegették Vaira Vike-Freiberga volt lett államfőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.