Becsapták a megrendelőket is

Hihetetlen! Petesejtekkel kereskedtek!

Illegális "gyerekgyártás" miatt vettek őrizetbe Bukarestben több személyt, miután kiderült, hogy egy izraeli tulajdonban lévő klinikán román nőktől vásárolt petesejtekből német és izraeli asszonyok számára folytattak mesterséges megtermékenyítést, ráadásul a "megrendelőket" be is csapták.

2009.07.21 12:58MTI

A romániai Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (DIICOT) ügyészei huszonkilenc személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Kiderült ugyanis, hogy az izraeli tulajdonban lévő bukaresti Sabyc klinikán a román törvényekbe ütköző tevékenységet folytattak.

A hatóságok őrizetbe vettek egy nőgyógyászt, a klinika vezetőjét, valamint egy titkárnőt is, aki tevékenyen részt vett a petesejt-kereskedelemben.

A rajtaütés pillanatában harminc izraeli asszony is a helyszínen tartózkodott, őket éppen a mesterséges megtermékenyítésre készítették elő. Lefoglaltak nagy mennyiségű pénzt is, és elkobozták a klinika számítógépeit, iratait.

Az intézményt egy izraeli orvoscsalád alapította 1999-ben. A híradások szerint itt eddig mintegy kétezer mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre. A petesejteket romániai - többségükben roma - 18 és 30 év közötti szegény nőktől vásárolták 200-250, esetenként 800-1000 euróért.

A főleg Németországban és Izraelben élő női ügyfelek a mesterséges megtermékenyítésért állítólag 10-15 ezer eurót fizettek.

A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást. A klinika ráadásul nem is rendelkezett az effajta tevékenységhez szükséges engedélyekkel.

A lefoglalt iratokból kiderült, hogy a "megrendelőket" ráadásul be is csapták. Többeket közülük ugyanis úgy tájékoztattak, hogy a donor szőke és kékszemű, valójában sötét hajú és barna szemű volt.

Romániában nem ez az első "gyerekgyártási" botrány. Már 2005-ben a bűnügyi hatóságok látókörébe került egy izraeli orvos által 1998-ban alapított klinika, a Global Art. Az ügyet akkor a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatta a külföldi megrendelésre dolgozó intézményt.

Az akkori vizsgálatok szerint a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel egyesítette, ezeket pedig szintén lefagyasztva juttatta vissza a feladónak.

A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültették be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe.

Állítólag bukaresti egyetemeken tanuló lányok adták pénzért petesejtjüket, így egészítve ki keresetüket. A klinika 200 dollárt fizetett mindegyiküknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.