Ki lehet petesejt donor?

Hogyan zajlik a petesejt adományozás?

Szakmai becslések szerint 150 ezerre tehető a terméketlenséggel küzdő párok száma hazánkban. A meddőség kezelésének egy ritkábban emlegetett formája a petesejt donáció, más néven petesejt adományozás.

2008.11.13 10:30WEBbeteg

A módszer azon pároknak jelenthet segítséget, akiknél a teherbeesés akadálya a női partner részéről jelentkezik, konkrétan annak petefészek (ovarium) elégtelensége, vagy a petesejtek eltérései formájában. Az okok közé sorolható a nő előrehaladottabb életkora, amikor a petefészek működése csökken, és kisebb az esélye a teherbeesésnek, illetve nagy a kockázata, hogy a petesejtek nagy százaléka kromoszómálisan hibás.

A korai petefészek kimerülés szindróma olyan betegség, mely során az ovariumok működése fiatal nőknél a gyermekvállalás szempontjából kritikus mértékűre csökken, így hozva létre meddő állapotot. Gyakran a petefészkek valamilyen súlyos betegség miatt eltávolításra kerültek (például daganatok esetén), vagy más rosszindulatú daganatos betegség kemo- és sugárterápiája kapcsán estek a kezelések áldozatául. Indikációs körbe tartoznak azok a nők is, akiknél ismételt mesterséges megtermékenyítések alkalmával sem jöttek létre beültethető embriók.

Természetesen mind a donor (adományozó), mind a recipiens (petesejtet kapó) nő számos vizsgálaton esik át, mielőtt a beavatkozás megtörténik.

Ki lehet petesejt donor?

Petesejt donor csak olyan egészséges nő lehet, aki 35 évnél fiatalabb, és már legalább egy saját gyermeke van. Fontos továbbá, hogy az adományozó genetikai rendellenességektől mentes, laboratóriumi eredményei normálisak, petefészkei korának megfelelően, egészségesen működnek. A recipiens esetében is több vizsgálat szükséges, illetve a partner andrológiai (nemi szervek vizsgálata) vizsgálata is előírás.

Erre azért van szükség, hogy a petesejt adományozót ne tegyék ki fölöslegesen a stimulációnak, hiszen ha a partner spermiumai nem egészségesek, a megtermékenyítés sokkal kisebb arányban lehet sikeres.

Hogyan zajlik a petesejt beültetés?

A donor érett petesejtjének vagy petesejtjeinek kivétele után a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények közt az oocytát megtermékenyítik a partner hímivarsejtjeivel, majd az így keletkezett preembriót lefagyasztják. Ezután egy későbbi időpontban, legtöbbször három hónap múlva, az embriót beültetik a donor nő méhébe, a nő menstruációs ciklusának erre legmegfelelőbb napján.

Ahhoz, hogy az adományozó nőnek biztosan legyen kivételre és megtermékenyítésre alkalmas petesejtje, komoly hormonális előkezelés szükséges. Ez biztosítja azt is, hogy a kivétel pillanatában több érett petesejt legyen, így a későbbi beültetés nagyobb sikerrel kecsegtet. A stimuláció komoly mellékhatásokkal jár(hat), amelyekkel a donor részletes felvilágosítás során ismerkedik meg. Ezen túlmenően a recipiens is hormonális kezeléseket kap a beültetés előtt.

Egy másik módszer esetében szinkron gyógyszeres kezelésekkel összhangba hozzák a donor és a recipiens havi ciklusát, így a lefagyasztásra nincs szükség, a megtermékenyített petesejt(ek) azonnal beültethető(k). A sikeres beültetés, vagyis a terhesség bekövetkezése után a gravidának további három hónapig, a méhlepény megfelelő kialakulásáig kell alkalmaznia hormonkészítményeket.

A fel nem használt lefagyasztott petesejtek, preembriók szükség esetén egy későbbi ciklusban kerülhetnek beültetésre. Az eljárás sikeresnek mondható, egy ciklusból 30-50 százalékos eséllyel alakul ki terhesség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.