Obama: biztonságban van a pakisztáni atomarzenál

Amerika kérése Iránhoz: igazodjon a nemzetközi normákhoz

Washington bizonyos abban, hogy biztonságban van a pakisztáni atomarzenál - közölte Barack Obama, aki szerint a pakisztáni hadsereg képes megakadályozni azt, hogy az atomfegyverek szélsőségesek kezébe kerüljenek.

2009.05.17 08:28MTI

Az amerikai elnök a Newsweek amerikai magazinnak nyilatkozott erről, a vele készült interjú olvasható a lap internetes oldalán.
    
A Newsweek munkatársa arról kérdezte az amerikai elnököt, számol-e azzal a lehetőséggel, hogy amerikai katonák vegyék esetleg ellenőrzésük alá a pakisztáni atomfegyvereket abban az esetben, ha az országban ingatagabbá válik a helyzet? Obama közölte: nem kíván ezzel kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni. Hozzátette, a hadsereg főparancsnokaként meg kell ugyan fontolnia minden lehetőséget, de tiszteletben kell tartani Pakisztán szuverenitását.

    Washington azt akarja ajánlani Iránnak, hogy igazodjon a nemzetközi normákhoz és szabályokhoz. Obama szerint Irán meg tudja tartani iszlám jellegét, s ugyanakkor a nemzetközi közösség elfogadott tagjává válhat, amely nem jelent veszélyt szomszédjaira nézve.
    
A Newsweek arról faggatta Obamát, hogy Izrael szerinte tenni fog-e egyoldalú lépéseket Iránnal szemben. Az amerikai elnök rámutatott arra, Izrael úgy tekint Iránra, mint a létét fenyegető veszélyre, és ez érthető is Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egyes megnyilvánulásai fényében. Barack Obama leszögezte: nem áll módjában meghatározni az izraeliek számára, hogy milyen biztonságra tartsanak igényt, s szövetségesként csak érvelhet amellett, hogy a kérdéskör washingtoni megközelítése nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem Izraelnek is a biztonság reményét kínálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.