Akcióba lendül a "copyright cár"

A filmkalózok ellen is harcol az Obama-adminisztráció

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke az MPAA által szervezett gálán ígéretet tett arra, hogy a kormány a megfelelő személyt fogja kinevezni az amerikai sajtó által csak "copyright cárként" emlegetett pozícióba.

2009.04.27 18:54HENT

Gary Locke kereskedelmi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy az Obama-kormány határozott lépéseket fog tenni az illegális fájlcserélők ellen - olvasható a CBS News honlapján. A tavaly októberben Bush elnök által aláírt, a szerzői jogokat a korábbi jogszabályoknál erősebben védő PRO-IP törvény (Prioritizing Resources and Organization for Intellectual Property Act) számos változást hoz az amerikai jogvédelmi gyakorlatban.

Jelentős újítása, hogy a törvény rendelkezik egy közvetlenül az elnök felügyelete alá tartozó koordinációs iroda létrehozásáról, amelynek feladata, hogy javaslatokat tegyen a szellemi tulajdonjogokat és ezek védelmét érintő kérdésekben. Az iroda vezetőjét, vagyis az amerikai sajtó által a leendő "copyright cárként" emlegetett személyt már az új elnöknek, Barack Obamának kell kinevezni.

Joe Biden a héten megtartott, az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) által szervezett gálán ígéretet tett a filmipar képviselőinek arra, hogy az Obama-adminisztráció megfelelő, hozzáértő személyt fog kinevezni a pozícióba. Biden beszédében határozottan kiállt a szerzői jogok és a jogtulajdonosok érdekeinek védelme mellett. Mint mondta, a hamisítás és a kalózkodás egyszerűen lopás, a jogsértők meglopják a művészeket, az ipart, a gazdaságot és az amerikai népet. Az MPAA az általa rendezett gálával egy időben adta ki azt a jelentést, amely a filmiparnak az amerikai gazdasághoz való hozzájárulását értékeli.

E jelentés szerint az MPAA tagjai csak 2007-ben 2,5 millió munkatársat foglalkoztattak, akiknek átlagosan 74 ezer, összesen 41 milliárd dollárnyi fizetést utaltak ki, emellett 13 milliárd dollár összegű adót fizettek be, valamint 13,6 milliárd kereskedelmi többletet termeltek. Gary Locke kereskedelmi miniszter a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a filmipar olyan gazdasági potenciált jelent, amelynek védelméért érdemes harcolni.

Mint mondta, az Obama-adminisztráció belföldön és külföldön egyaránt küzdeni fog azért, hogy a filmipar működőképességét fenntartsa és a szerzői jogoknak érvényt szerezzen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.