A filmet ingyen tölthetik le majd az internetről

Dokumentumfilm készül az internetes kalózokról

A Pirate Bay peréről forgat filmet Simon Klose. A svéd rendező nem bánja, hogy annak a torrent oldalnak a felhasználói ingyen töltik majd le az elkészült alkotást, amelyiknek a történetét feldolgozza, mert szerinte ez jót tesz az üzletnek.

2009.03.19 08:40ictpress

Nem zavarja Simon Klose svéd rendezőt, hogy a letöltésről szóló filmjét ingyen töltik majd le az internetről, mivel szerinte ez népszerűbbé fogja tenni az alkotást, és a filmiparnak ideje lenne olyan új üzleti modellekben gondolkodnia, ami a mai közönség számára is elfogadható lehet. A rendező szerint egy filmből attól még lehet pénzt csinálni, hogy egyébként ingyen is hozzá lehet férni.

"Abban hiszek, hogy a kulturális termékeket ingyenesen kell terjeszteni, de ettől még megpróbálom a filmjeimet tradicionális módon is finanszírozni. A különböző terjesztési csatornák tudnak egymás mellet működni."- nyilatkozta Klose a Wired magazinnak. A Pirate Bay pere három héttel ezelőtt ért véget és a vád 10 millió eurós bírság és egy év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a torrent oldal vezetőire a szerzői jogok megsértéséért, a bíróság pedig várhatóan egy hónap múlva dönt az ügyben.

A filmek, zenék és alkalmazások ingyenes letöltését lehetővé tevő linkeket biztosító honlap megítélése meglehetősen ellentmondásos. Sokan egy olyan intézménynek tartják, amelyik hősiesen küzd a hatalmas, szervezett és kizsákmányoló zeneipar ellen, míg mások szerint a keményen dolgozó előadóművészek az éhhalál küszöbére juthatnak a működésének hála. A svéd filmrendezőt, aki korábban afrikai bűnözőkről és japán hajléktalanokról is készített filmet, az emberek érdeklik, akik az oldalt létrehozták.

"A legfontosabb, hogy állandóan forgass. Ha ezt teszed a szereplőid el fognak felejtkezni rólad és megmutatják, hogy kik ők valójában. Ebben az ellentmondásokkal teli ügyben, ami engem is érint, hiszen filmekből szeretnék megélni, az emberekről készítek portrét a média cirkusz mögött. Mielőtt vágni kezdem a filmet, megvárom a tárgyalások végét, mert úgy gondolom, hogy egy történelmi jelentőségű ítélet fog születni." -mondja Klose.

Az internetes kalózok személyét bemutató műre tehát egy darabig várnunk kell még, mivel az áprilisi ítélethirdetés után, valamelyik fél szinte biztosan fellebbezni fog a svéd legfelsőbb bíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.