6 millió zsidót gyilkoltak meg a nácik

Obama: szembe kell szállni azokkal, akik tagadják a holokausztot

Szembe kell szállni azokkal, akik tagadják a holokausztot vagy népirtással fenyegetnek; a világ soha többé nem engedheti meg, hogy olyan szörnyűség történjen, amilyen a holokauszt volt, amelyben 6 millió zsidót gyilkoltak meg a nácik - mondta Barack Obama amerikai elnök.

2009.04.24 08:49MTI

Óva intett "a hallgatás veszélyeitől". Minden nap harcolni kell az apátia és azon késztetés ellen, hogy az ember elforduljon a világ borzalmaitól - mondta. Szokásunkká kell tenni az empátiát - fogalmazott a washingtoni Capitolium épületében tartott holokauszt emléknapi megemlékezésen. Megállapította, hogy a holokausztért a felelősség részben azokat terheli, akik beletörődtek a szemlélő szerepébe. Obama nevek említése nélkül arról is beszélt, hogy még mindig vannak, akik tagadják a holokausztot.

A megemlékezésről beszámoló amerikai sajtó ezt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökhöz kötötte, aki többször kijelentette, hogy nem ismeri el a holokauszt tényét. Az amerikai elnök elmondta, hogy a holokausztra emlékezve nemcsak a sok emberélet elvesztését gyászolják, hanem ünneplik azokat, akik megmentették embertársaikat. Föltette a kérdést: hogyan lehet elérni azt, hogy a "soha többé" felhívás ne legyen üres jelszó vagy pusztán törekvés, hanem cselekvésre buzdítás? Válasza szerint tanúságtétellel és a hallgatás elleni küzdelemmel, mert a hallgatás a gonosz legnagyobb segítője.

Azt mondta, az embereknek fel kell ismerniük egymásban önmagukat, és el kell kötelezniük magukat az igazságtalanság, a türelmetlenség és a közömbösség elleni küzdelem mellett. Szembe kell szállni azokkal, akik hazudnak a történelemről, és meg kell tenni mindent a ruandaihoz vagy a dárfúrihoz hasonló szörnyűségek megelőzése érdekében. A megemlékezés több szónoka burkoltan vagy nyíltan arra hívta fel Obamát: lépjen fel az iráni kormány ellen, amely fenyegetést jelent a zsidóságra és Izraelre nézve.

Sallai Meridor izraeli nagykövet arról beszélt: egy rezsim újra terrorizálja szomszédait, megsemmisítéssel fenyegeti a zsidókat. Ezért kezelni kell a kihívást, mielőtt még nem késő. Joel Geiderman, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatóhelyettese párhuzamot vont a nácik és a mai teheráni vezetés között. Hangsúlyozta, nem lehet megengedni, hogy atomfegyver jusson agresszor fanatikusok kezébe. A Nobel-békedíjas Elie Wiesel megköszönte Obamának, hogy az amerikai kormány távol maradt a Durban II-nek nevezett genfi ENSZ-konferenciától, amelyen az iráni elnök újabb kirohanást intézett beszédében Izrael ellen.

Wiesel arról is beszélt, hogy a világ többet is tehetett volna a II. világháború végén a holokauszt leállításáért, miután az közismertté vált, hiszen "tudott róla Washington, London, Svájc, Stockholm, és tudta a The Washington Post és a The New York Times".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.