"Aggasztó" találgatások?

Fico: a szlovák titkosszolgálatoknak nincs közük a magyarországi romaellenes támadásokhoz

A szlovák kormányfő visszautasította azokat a szerinte többnyire Magyarországon felmerült értesüléseket, amelyek a magyarországi romák elleni támadásokat a szlovák titkosszolgálatokkal hozzák összefüggésbe.

2009.03.17 17:59MTI

"A komoly gazdasági és társadalmi problémákkal küszködő ország esetében felmerülhet az a tendencia, hogy a nacionalizmus és a szélsőség útjára tér" - jelentette ki Robert Fico egy kormányzati konferencián kedden Pozsonyban.

Hangsúlyozta, hogy ő, illetve Szlovákia nem felelős Magyarország társadalmi és gazdasági bajaiért. "Lehetetlen azonban, hogy valaki ezt úgy próbálja meg eltakarni, hogy a nemzeti kisebbségek védelme terén mutatkozó problémákat példa nélküli támadásokkal megpróbálja áthárítani a Szlovák Köztársaságra" - húzta alá Fico.

A miniszterelnök felszólította a szlovák diplomáciát, részesítse rendkívüli figyelemben a kérdést, mert a szlovák állami érdekek védelméről van szó.

"A szélsőségesség azokban az országokban talál termékeny talajra, ahol komoly társadalmi és gazdasági problémák merülnek fel" - szögezte le a szlovák kormányfő.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a SITA hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy Szlovákia egyelőre nem tájékoztatta Budapestet a pozsonyi kormányfő most nyilvánosságra hozott kifogásairól, bár a felek korábban megegyeztek abban, hogy hasonló esetekben gyorsan figyelmeztetik egymást. A közelmúltban létrehozott információcsere-rendszer célja az volt, hogy a felek még azelőtt tájékoztassák egymást, mielőtt egy probléma nyilvánosságra kerül. A szlovák diplomácia vezetője egyetértett Ficoval abban, hogy a magyar sajtóban megjelent Szlovákiával kapcsolatos találgatások "aggasztóak".

A SITA szerint nemcsak a magyar interneten vetődött fel ez a téma, hanem a Népszabadság is írt róla. A pozsonyi TASR hírügynökség szerint az utóbbi években több mint 50 romaellenes támadás volt Magyarországon, amelyekben tíz roma vesztette életét.

A romaellenes hangulat a magyar társadalomban február elején éleződött ki, amikor romák Veszprémben meggyilkolták a helyi kézilabdacsapat román állampolgárságú játékosát - jegyezte meg a TASR.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.