Sme: Robert Fico magyarkomplexusban szenved

Fico rosszmájú! Nem támogatja a magyar eurót!

Magyarkomplexusban szenved Robert Fico szlovák miniszterelnök - állítja pénteki jegyzetében a Sme című szlovák napilap.

2009.03.13 11:29MTI

Az a gyakoriság, amellyel Robert Fico válságkommunikációjába a Magyarország kifejezést felvette, sejteti, hogy a sikeresebb ország kormányfőjének pozícióját nagyon élvezi. Az, hogy "ezerszer nagyobb problémáik vannak", mondjuk hogy csak egy durva becslés. 

Az a tény viszont, hogy a parlament európai bizottságában közvetetten jelezte: a szlovák kormány nem fogja támogatni az euróövezetbe való belépésre irányuló magyar igyekezetet, a durva inkorrektség és rosszakarat jele szomszéd iránt, aki semmi rosszat nem tett Szlovákiának"- írja Peter Schutz, a mértékadó napilap szerzője. 

Schutz rámutat: a múltban, amikor Fico mostani koalíciós partnereinek (Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom és a Szlovák Nemzeti Párt) köszönhetően a szlovák politika éppen olyan "fekete lyuk" volt Közép-Európában, mint ma a magyar gazdaság, Budapest támogatta Szlovákia integrációs törekvéseit az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásra. 

Természetesen a feltételek teljesítése mellett, mert anélkül nem lehetséges. Akkor Szlovákia nem teljesítette a koppenhágai kritériumokat, ma Magyarország nem teljesíti a maastrichtiakat. Tény azonban, hogy a kritériumokat senki sem változtatta meg, mindenkinek teljesítenie kell ezeket, így az euróövezetbe belépni akaró országok (Fico általi) "lekáderezése" nemcsak tárgytalan, de "újabb bizonyítéka annak, hogy a magyarkomplexus Fico fejében a nemzetközi válság idején sem alszik". Mindez csak azt bizonyítja, hogy Ficónak nem volt, és nincs szomszédság politikája. 

Gyurcsány Ferencnek természetesen nincs szüksége Fico jóváhagyására a kritériumok teljesítéséhez. Fico felemelt mutatóujja, csak a legkisebb azon akadályok között, amelyek Magyarország euróövezethez való csatlakozása előtt állnak. Fico kárörvendése és magas lóról való beszéde ráadásul rövidlátó is, mert ma még senki sem tudja, hogyan végződik a gazdasági válság okozta hullámverés - mutat rá a szlovák lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.