Szlovákia megküzd a válsággal

Fico: a szlovák kormány elutasítja a költségvetési hiány növelését

A szlovák kormány elutasítja azokat az elképzeléseket, hogy a jelenlegi gazdasági-pénzügyi válságot a költségvetési hiány növelésével kellene megoldani.

2009.02.28 15:57MTI

"Amennyiben hiányozni fog még pénz az emberek érdekében megvalósítandó programokra, biztosításuk módját továbbra is a kormányzati kiadások csökkenésében látom" - jelentette ki Robert Fico kormányfő a közszolgálati Szlovák Rádió szombati vitaműsorában.

A miniszterelnök úgy véli, hogy az egyes tárcáknál még jelentős pénzügyi tartalékok vannak, s a rendelkezésükre álló forrásokat hatékonyabban is ki lehetne használni. "Úgy gondolom, hogy a minisztériumok a költségvetési összegek tíz százalékos csökkentését is elbírnák" - állította Robert Fico. Kormánya korábban úgy döntött, hogy a válságkezelő intézkedések keretében a minisztériumok költségvetésük öt százalékát kötelesek az idén megtakarítani, hogy azt szükség esetén más célokra lehessen fordítani. A közkiadások terén a szlovák kormány két dolgot mindenképpen be akar tartani.

Az első az, hogy a közkiadások hiánya ne haladja meg a bruttó hazai termék három százalékát, ami egyike az euróövezetre érvényes maastrichti kritériumoknak. A másik pedig az, hogy nem akarja korlátozni a már folyamatban lévő szociális programok megvalósítását.

"A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a közpénzek továbbra is jó állapotban legyenek" - szögezte le Fico. Meggyőződése, hogy a szlovák gazdaság állapota - a környező országok gazdasági helyzetéhez viszonyítva - továbbra is jó.

A gazdasági visszaesés ellenére Fico azt várja, hogy a szlovák gazdaság az idén is növekedési pályán marad. A munkanélküliség emelkedését a kormányfő elismerte, de azt állítja, hogy ez "elenyésző jelentőségű". "Szlovákia olyan ország, amelynek nagyon jó kiindulási alapjai vannak a gazdasági válság elleni küzdelemben" - hangsúlyozta Fico a szlovák rádióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.